İspanya ve Norveç Filistin Devletini Resmen Tanıdı

Norveç ve İspanya, bugün (28 Mayıs Salı) Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını açıkladı. İrlanda'nın da gün içinde aynı adımı atması bekleniyor. 

Görüntülenme: 136 Tarih: 28 Mayıs 2024 03:35
İspanya ve Norveç Filistin Devletini Resmen Tanıdı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "İspanya'nın Filistin Devleti'ni tanıması, İsrailliler ve Filistinliler arasında barışı sağlama amacını taşıyan tarihi bir karardır" dedi.

Madrid'deki İspanya Bakanlar Kurulu binasında, resmi tanıma kararının yürürlüğe girmesi öncesinde, İspanyolca ve İngilizce olarak yaptığı kurumsal açıklamada Sanchez kararın, Filistin halkının meşru beklentilerine haklı bir destek olduğu gibi barış için de zorunlu olduğunu dile getirdi.

Sanchez, "Barış hedefini gerçekleştirebilecek tek çözüm olan iki devletli çözüme doğru ilerlemenin tek yolu Filistin Devleti'nin İsrail Devleti ile yan yana barış ve güvenlik içinde yaşamasıdır." diye konuştu.

Sanchez aldıkları kararın BM'nin kararlarıyla ve Avrupa Birliği'nin tutumuyla uyumlu olduğunu söyledi. 

Bu sabah, Norveç de Filistin Devleti'ni resmen tanıma sürecini başlattı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, Norveç'in Filistin Devleti'ni resmen tanımasıyla ilgili sürecin başlatıldığı ve tanıma kararının resmen duyurulacağı tarihte diğer bazı Avrupa ülkelerinin de benzer kararlar almasının beklendiği ifade edildi. 

İspanya, Norveç ve İrlanda ile birlikte, BM üyesi 193 ülke arasında Filistin Devleti'ni tanıyan ülke sayısı 147'ye çıkıyor.

Tanıyan ülkeler arasında Avrupa Birliği'nde ve dünya genelinde siyasi ağırlığı olan ülkeler de yer alıyor. Filistin halkının maruz kaldığı kesintisiz İsrail saldırıları, soykırım ve Gazze Şeridi, Batı Şeria ve işgal altındaki Kudüs'te gerçekleştirilen katliamlarla birlikte, Filistin'de adil bir barışa inanan ve işgalin sona ermesini savunan dünya ülkelerinin liderliğindeki diplomatik çabalarla birlikte önemli gelişmelerin de yaşanması dikkat çekiyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar