İbrahim Musevi'den Korsan İsrail'e Hodri Meydan

Lübnanlı milletvekilleri ile yapılan röportajlardan elde edilen ortak mesaj, İsrail'in ölçülemez zayıflığının yanı sıra Direniş ve halkların kararlılığı oldu. 

Görüntülenme: 83 Tarih: 18 Haziran 2024 19:34
İbrahim Musevi'den Korsan İsrail'e Hodri Meydan

The Cradle tarafından 16 Haziran'da düzenlenen bir söyleşide Hizbullah'a bağlı Lübnanlı milletvekili İbrahim Musevi, İsrail ile Direniş Ekseni arasında Lübnan ve Gazze'de devam eden savaşa ilişkin görüşlerini paylaştı.

İsrail-Lübnan sınırında daha büyük bir savaşın patlak vermesi ihtimaliyle ilgili olarak Musevi, ne Hizbullah'ın ne de İsrail'in daha büyük bir savaş istemediğini ancak İsrail'in işgal etmeye karar vermesi halinde İslami direnişin hazır olduğunu belirtti.

"Eğer Lübnan'a gelmek istiyorlarsa, buyursunlar gelsinler. Biz onları bekliyoruz. Arapçada ne denir, 'Ehlen ve Sehlen'" dedi.

İsrail'in Gazze'deki savaşı yönetmekte zorlandığını belirten Musevi, İsrail'in daha da zorlu olan Lübnan işgalini başlatacak askerleri nereden bulacağını sordu.

Musevi "Gazze'de kendilerini idare edemiyorlar ve buraya mı gelmek istiyorlar? Gazze'de savaşamıyorlar. Sadece bombardıman yapıyorlar ve insansız hava araçları gönderiyorlar. Ama gelirlerse, onları heyecanla bekliyoruz. Onların hayal bile edemeyeceği hazırlıklar yaptık" diye ekledi.

Hizbullah'ın İsrail'e karşı savaşta şu ana kadar elde ettiği başarılarla ilgili olarak Lübnanlı milletvekili, partinin İsrail askeri mevzilerine ve yerleşim yerlerine yönelik günlük saldırılarının yaklaşık 200 bin İsrailliyi yerinden ettiğini ve İsrail'in uzun süredir güvenli olarak gördüğü bölgelerdeki ekonomik faaliyetleri felce uğrattığını açıkladı.

Musevi şunları söyledi: "Savaşın başlarında birçok kişi alay ediyordu ve müdahalemizin işe yaramadığını söyleyip duruyorlardı. Yaptıklarımız hiçbir işe yaramıyorsa bu konunun uzmanı İsrailliler söylesin. İsrailli liderler ve istihbarat aygıtları Filistin'in kuzeyindeki cephenin İsrailliler için büyük acılara neden olduğunu kabul ettiler.'' 

Hizbullah'ın 120 kilometrelik bir cephe hattında İsrail'e karşı sekiz aydır süren ve binlerce operasyona sahne olan bir "yıpratma savaşı" verdiğini de sözlerine ekledi.

Musevi, "Kabul etmedikleri ama daha sonra kabullenecekleri büyük kayıplardan bahsediyoruz. Bu daha önce görülmemiş bir şey. Bu onlara manevi ve askeri açıdan çok pahalıya mal oluyor." dedi. 

İsrail'in 1982'de Lübnan'ı işgali sırasında yaptığı gibi Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki sivilleri bombalama tehditleri sorulduğunda Musavi şu açıklamayı yaptı: "O geçmişteydi, bugün değil. Şimdi onlar yıkarsa biz de yıkarız. Onlar bizim altyapımızı yok ederse biz de onların altyapısını yok ederiz. İsrailliler çok iyi biliyor ki Hizbullah balistik füzelerimizle ve insansız hava araçlarımızla kuzeyden güneyin en uzak noktasına kadar işgal altındaki Filistin'in herhangi bir yerini çok hassas bir şekilde hedef alabilir. Dolayısıyla Lübnan'a gelebileceklerini düşünüyorlarsa biz buna hazırız. Başımızın üstünde yerleri var." 

Hizbullah'ın hedefleriyle ilgili olarak Musevi, partinin Gazze'deki direnişin ezilmemesini sağlaması gerektiğini ve bu hedefin şimdiye kadar başarılı olduğunu belirtti. 

Hamas'ın lider kadrosunun ve savaşan tugaylarının yüzde 70'inden fazlasının sağlam olduğunu ve İsrail'in bugüne kadar verdiği kayıpların üstesinden gelmek için yeniden örgütlendiklerini söyledi.

Musevi "Size Hamas'ın savaşı kazandığını söyleyebilirim. Yıllarca olmasa bile aylarca savaşabilirler. Tıpkı 8 Ekim'deki gibi savaşmaya hazırlar." dedi.

Sözlerine şöyle devam etti: "Sahip oldukları moral ve inançla yenilmeleri mümkün değil. Hamas ve İslami Cihad için savaşan tüm Filistinliler birer kahramandır, süper kahramandır. Ve daha da ötesi, Filistinli kadınlar birer kahramandır. Kanlarını dökmeye devam ediyorlar ve asla beyaz bayrak çekmediler. Asla teslim olmadılar ya da direnişi sırtından bıçaklamadılar." 

''Direniş, İsrail'in her türlü çılgınlığına karşı koymaya hazır''

El-Meyadin kanalının aktardığı bir başka haberde ise, Direnişe Sadakat bloğundan Lübnanlı milletvekillerinin Kurban Bayramı vesilesiyle Lübnan'ın güneyini gezdiği bildiriliyordu. 

Lübnan'ın güneyindeki Bint Cübeyl kasabasını ziyareti sırasında el-Meyadin'e konuşan Lübnan Parlamentosu'ndaki Direnişe Sadakat bloğu üyesi Hasan Fadlallah, İsrail işgaliyle devam eden çatışmalara rağmen Lübnanlıların kararlılığına işaret etti. 

El-Meyadin'e konuşan Fadlallah, Direniş'in Güney Lübnan'daki kasabalarda ve Lübnan-Filistin sınırı yakınlarındaki köylerde Kurban Bayramı namazlarına katılmak için büyük kalabalıklar oluşturan Lübnanlılar tarafından teşvik edildiğini söyledi. 

Hizbullah milletvekili, İsrail işgal güçleri yetkilileri tarafından Lübnan'a karşı yapılan çok sayıda sızıntı ve basın açıklamasının ardından, İsrail işgalinin tehdit ve eylemlerinin Direnişi etkilemeyeceğini vurguladı. 

Fadlallah, Direniş'in "zayıflamadığını, sinmediğini ya da İsrail saldırısından korkmadığını ve Lübnan'ı savunmak için fedakarlık yapmaya ve bedel ödemeye hazır olduğunu" söyledi.

İsrail'in tehditlerini Direniş liderliğine ileten diplomatlara ve kuruluşlara seslenen Fadlallah, "Benyamin Netanyahu'ya Gazze'ye saldırıyı durdurması için baskı yapmaları gerektiğini, böylece diğer destek cephelerinin de sükunet göreceğini" belirtti.

ABD'nin Gazze'ye yönelik devam eden savaştaki rolü konusunda ise Fadlallah, ABD yönetiminin "eğer isteseydi" Gazze'ye yönelik saldırıyı çatışmaların ilk gününde durdurabileceğini söyledi.

Lübnan'daki İslami Direniş'in devam eden operasyonları konusunda ise milletvekili, Hizbullah'ın operasyonlarının düşmana en üst düzey yanıtlarla karşı koymaya devam edeceğini söyledi ve Direniş'in saldırılarında henüz ortaya çıkmamış "her zaman sürprizler olduğunu" sözlerine ekledi. 

Ayrıca Direniş'in İsrail işgaline "herhangi bir avans vermeyeceğini" vurgulayarak İsrailli yetkililerin arabulucular tarafından dönüştürülen güvenlik taleplerine atıfta bulundu. 

Direniş'in hem Güney Lübnan'da hem de Gazze'de askeri güçle elde edemediğini müzakereler yoluyla işgalciye vermeyeceğinin altını çizdi. 

''İsrail'in Lübnan'a yönelik yinelenen tehditleri ordunun beceriksizliğinin altını çiziyor''

El-Meyadin ayrıca sınır kasabası el-Nakura'yı ziyaret eden bir başka parlamenter blok üyesi Hasan İzzeddin ile de bir röportaj yaptı. 

"Siz, İsrail, ne yaparsanız yapın, biz burada kalacağız ve savaş alanında sizinle yüzleşen ve sizi yenen Direniş'in yanında bu toprakları savunacağız" diyen İzzeddin, 250 günden fazla süren savaşın ardından köylerini terk etmeyen Lübnanlıların verdiği açık mesaja atıfta bulundu. 

İzzeddin ayrıca İsrail'in Lübnan'a yönelik yinelenen tehditlerine işaret ederek "Gazze'ye yönelik saldırının başından beri bu tehditleri duyuyoruz" dedi.

Milletvekili, İsrail işgalinin Lübnan'a saldırmak için "bir bahaneye ihtiyacı olmadığını", ancak "bu eylemi gerçekleştirebilecek kapasitede olmadığını" açıkladı.

İzzeddin, Direniş'in gelişmiş askeri yeteneklerine dikkat çektikten sonra "Saldırıyı genişletmeden önce bin kez düşünecekler" dedi. 

Hasan İzzeddin, "Direniş'in yaptığı şey Gazze halkını desteklemek, işgali zayıflatmak, işgalcinin imkanlarını dağıtmak ve Lübnan'da herhangi bir çılgınlık yapmaktan caydırmak bağlamındadır" diyerek sözlerini tamamladı. 

YDH

Yorumlar