Siyonist İsrail Zindanlarındaki Gazzeli Esirler Ağır İşkence Altında

Filistin Esirler Kulübü, İsrail işgal hapishanelerinde bulunan bazı Gazzeli tutukluların uzuvlarının anestezi yapılmadan kesildiğini bildirdi. 

Görüntülenme: 30 Tarih: 03 Temmuz 2024 01:51
Siyonist İsrail Zindanlarındaki Gazzeli Esirler Ağır İşkence Altında

Esirler Kulübü, Gazzeli tutuklular hakkında en önemli gerçekleri aktardığı bugünkü (2 Temmuz Salı) açıklamasında, bazı tutukluların uzuvlarının sürekli bağlı tutulmak yüzünden kangren olduğu için kesildiğini belirtti.

Açıklamada, işgal güçlerinin tutukluları 24 saat boyunca elleri, ayakları ve gözleri bağlı tuttukları, ayrıca kendilerine sürekli olarak coplar ve polis köpekleri ile saldırıda bulunulduğu vurgulandı.

İşgal güçlerinin tutuklulara açlıkla cezalandırma, çeşitli yollarla aşağılama, küfür etme ve onurlarını zedeleyici ifadeler kullanmaya zorlama gibi uygulamalarda bulunduğu ifade edildi.

Esirler Kulübü, işgal güçlerinin tutukluların birbirleriyle iletişim kurmasını engellediğini, bu yüzden kendi kendilerine konuşmaya başladıklarını, başkasıyla konuşmaya çalışanların ise şiddetli cezalarla karşılaştığını belirtti. Ayrıca, bazı tutuklulara cinsel saldırıda bulunulduğu ve bazılarının tecavüze uğradığı ifade edildi.

Tutukluların ayakkabılarını yastık olarak kullandıkları, ibadet etmelerinin veya ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığı ve kamplarda bir dakikalık duş ve tuvalet kullanma süresi verildiği belirtildi.

Bu bilgiler, bazı avukatların Gazzeli tutukluları ziyaret etmeyi başarması sonrası ortaya çıktı. Ziyaret edilen yerler arasında, işkence, tıbbi suçlar ve tecavüz olayları ile tanınan "Sdeh Teiman" kampı da bulunuyor. Gazzeli tutukluların sadece bu kampta değil, çeşitli merkezî hapishanelerde sistematik işkencelere maruz kaldığı belirtiliyor.

Esirler Kulübü, Dr. Adnan el-Berş'in ve Dr. İyad Er-Rantisi'nin işgal güçleri tarafından cezaevinde işkenceyle öldürüldüğünü İsrail medyasının duyurduğunu, ancak Filistinli yetkililere bu konuda resmi bir bildirim yapılmadığını belirtti.

İşgal güçlerinin, mahkumiyet sürelerini dolduran Gazzeli tutukluların serbest bırakılmasını kasten geciktirdiği ve aralarında Yusuf Mikdad, Nail En-Neccar, Muhammed Es-Sufi ve Velid Ebu Iyd isimli şahısların yer aldığı bazı esirlerin dün serbest bırakıldığı belirtildi.

Gazzeli tutukluların tanıklıkları, işgal güçlerinin eşi görülmemiş seviyede işkence, kötü muamele ve aç bırakma suçlarını ortaya koyuyor. Bu suçlar arasında işkence, tıbbi ihmaller ve bazı tutukluların kamplarda ve hapishanelerde öldürülmesi yer alıyor.

Esirler Kulübü, savaşın başlamasından bu yana Gazzeli tutukluların durumuna ilişkin bilgilendirme yapılmaması sebebiyle binlerce ailenin çocuklarının akıbeti hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığını ve işgal güçlerinin bu suçu meşrulaştırmak için yasalar çıkardığını belirtti.

Esirler Kulübü, Filistin insan hakları kurumlarıyla ve 48 Bölgesi'ndeki bazı insan hakları örgütleri ile birlikte Gazzeli tutukluların nerede tutulduklarını öğrenmek ve onları ziyaret etmek için yasal düzenlemeler yapmaya çalıştıklarını, ancak bu çabaların büyük zorluklarla karşılaştığını ifade etti.

7 Ekim'den bu yana tutuklananların sayısı yaklaşık 9490'a ulaştı. Bu sayı, evlerinden veya askeri kontrol noktalarından götürülenleri, baskı altında teslim olanları ve rehin alınanları içeriyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar