Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür: Gazze'ye Gidecek Geminin Çıkışına Ulaştırma Bakanlığı İzin Vermiyor

Aralarında Türkiye'den İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) da yer aldığı çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun (STK) oluşturduğu Özgürlük Filosu Koalisyonu, Türkiye'den Gazze'ye yardım taşıyarak İsrail'in deniz ablukasını kırmayı hedefliyor. 

Görüntülenme: 300 Tarih: 04 Ağustos 2024 22:11
Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür: Gazze'ye Gidecek Geminin Çıkışına Ulaştırma Bakanlığı İzin Vermiyor

Aralarında Türkiye'den İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) da yer aldığı çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun (STK) oluşturduğu Özgürlük Filosu Koalisyonu, Türkiye'den Gazze'ye yardım taşıyarak İsrail'in deniz ablukasını kırmayı hedefliyor.

Ancak Türkiye’den yola çıkacak gemiye Ulaştırma Bakanlığı’nın izin vermediği belirtiliyor.  Konuyla ilgili açıklama yapan Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür şunları kaydetti:

"Arkadaşlar dünden bu yana çokça soru geldi, sizlere meselenin özünü tüm açıklığı ile anlatmak istiyorum.

Özgürlük Filosunun bir parçası olan Vicdan Gemisinin yangın söndürme, motor ve mekanik, acil durum botları, can yelekleri ve tüm ekipmanları ile uluslararası deniz prosedürlerine tam uyumlu hale getirdik. Titizlikle yürüttüğümüz bu süreçte, kanunlara ve sertifika işlemlerine dikkat ederek tüm teknik denetimlerden geçmiş ve hiçbir sorun bulunamamıştır.

Vicdan Gemisinin ilk hedefi Avrupa limanlarını gezerek farkındalık çalışması yapması ve bu ülkelerde bulunan tüm gönüllü teşkilatlarımızla Filistin'in Özgürlük mücadelesine dayanışma mesajı vermekti.

Geçtiğimiz hafta İstanbul Liman Başkanlığına kalkış işlemleri için gerekli tüm evraklarımızı sunduk. Teknik olarak bu tür bir işlem yarım saat sürmesi gerekirken, her gün önümüze resmi olmayan farklı engeller çıkarılmaya başlandı.

Liman Başkanı ile görüşme yapmak üzere şahsım özellikle başkanlık binasına gitmiş Başkan Bey'in makamına kabul edilerek 20 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdim. Kendilerine ticari bir gemi olmadığımızı ve hedefimizin Özgürlük Koalisyonuna üye olan 12 farklı ülkeden vatandaşlarla bir araya gelmek olduğunu ve bir tür farkındalık çalışması yaptığımızı belirttim. Ayrıca sivil toplum politikaları gereği Filistin meselesinde mazlum Gazze halkının tarafında olduğumuzu, zalim ve katil israilin soykırım politikalarının karşısında olduğumuzu çok açık bir şekilde belirttim.

Bizlere bu gemiyi denetlemek istediklerini ve bütün prosedürden emin olduktan sonra çıkış izni vereceklerini söylediler. Bizlerde kendilerine açık bir şekilde ‘Denetim ekibinizi hemen şimdi gönderebilirsiniz çünkü biz her anlamda hazırız ve gemimize güveniyoruz’ diye belirttik.

30 Temmuz sabahı bir denetim beklerken bizlere gönderilen bir sözlü mesajla bir şok daha yaşadık.

-Gemiye denetim göndermeyeceğiz, ayrıca Ulaştırma Bakanlığı bu konuda talimat verdi, bu geminin yola çıkmasına müsaade etmeyeceğiz ! dediler.

Şimdi burada sorulması gereken önemli bir kaç soru bulunuyor ,

-Özgürlük Filosunun bir parçası olan bir geminin ve rotası Avrupa limanları olan bir geminin Ulaştırma Bakanlığı limandan ayrılmasına neden müsaade etmiyor ?

-Her platformda Filistin ile dayanışma içerisinde olduğunuzu belirtirken, Filistin için farkındalık çalışması yapmak isteyen ve tüm ulusal/uluslararası kanunlara uygun bir gemiyi hangi hakla durdurabiliyorsunuz ?

-Uluslararası hukuka göre denetim hakkınız olmamasına rağmen gemiyi denetlemek istediniz ve bizlerde bunu yapmanızı kabul ettik. Neden bu gemiyi denetlemekten vazgeçtiniz ?

-İsraile ticari olarak giden bütün gemilerin yolu hala açık durumda iken, Filistin farkındalığı için Dünya vicdanına seslenen bu filonun gemisini durdurmaya çalışarak elinize ne geçti ?

Son olarak;

-Bu konuda Özgürlük Filosu Koalisyonunun bir üyesi ve Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı olarak bu hukuksuz engellemenize boyun eğmeyeceğimizi ve en temel hakkımız olan seyahat hakkımızı kullanacağımızı belirtmek isterim. Bundan sonrası içinde her bir gelişmeyi kamuoyu ile açık bir şekilde paylaşacağımızı çok net bir şekilde belirtmek isterim.

Vicdan gemisinin kalkış evrakı imzalanana kadar nöbetimiz devam edecektir!"

islamianaliz.com

Yorumlar