Siyonist General Israel Ziv'den Hizbullah İtirafı

İsrail medyası, yetkililerin, Hizbullah'la yaşanan gerilimin ardından İsrail hükümetinin Lübnan sınırı boyunca kuzeydeki durumu ele alma yaklaşımına ilişkin şüphelerini dile getirdiklerini aktardı. 

Görüntülenme: 71 Tarih: 29 Ağustos 2024 22:25
Siyonist General Israel Ziv'den Hizbullah İtirafı

El-Meyadin’de yer alan habere göre, İsrail Askeri Operasyonlar Dairesi eski Başkanı Tümgeneral Israel Ziv bugün yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın caydırılamadığını ve en önemli başarısının İsrail'i neredeyse bir yıldır felç etmek olduğunu belirtti.

İsrail Kanal 12'ye verdiği bir röportajda Ziv, “Hamas'la savaşta tam bir yıla yaklaşıyoruz, ancak Hamas Hizbullah'a kıyasla daha zayıf bir düşman olmasına rağmen savaşı kesin olarak kazanamıyoruz” dedi.

Tümgeneral ayrıca İsrail’in bazı “taktiksel başarılar” elde ettiğini ancak bunların henüz stratejik başarılara dönüşmediğini iddia etti.

Ziv ayrıca, İsrail’in “İran tehdidi” altında kalmaya devam ettiğini belirtti.

Ziv, “çözümün anahtarının” Kahire'deki müzakereler yoluyla Gazze Şeridi'nde bir ateşkes anlaşmasının tamamlanmasında yattığını öne sürdü.

Israel Ziv, Gazze'deki savaşı durdurmayı kabul ederek ve Hizbullah'la yaşanan gerginliğin ortasında Lübnan sınırı boyunca kuzeyde istikrarı sağlayacak koşullar oluşturarak, bu anlaşmanın İran'la gerilimi azaltabileceğini ileri sürdü.

Bu arada Yedioth Ahronoth muhabiri Nahum Barnea da Kuzey'deki yerleşimcilerin hissettiği “derin boşluğu” vurgulayarak hükümetin liderlik eksikliğine işaret etti ve durumu “son derece sinir bozucu” olarak tanımladı.

Somut başarı yok

Kiryat Shmona Belediye Başkanı Avichai Stern ise İsrail ‘Kan’ kanalına verdiği bir mülakatta hayal kırıklığını dile getirerek, “Ne başarıldı bilmiyorum. Hâlâ otellere dağılmış durumdayız, Kuzey'deki evlerimizden uzaktayız.” dedi.

Stern, durumun ancak tahliye edilen kuzeyli yerleşimciler topluluklarına geri dönebildiklerinde çözüleceğini ileri sürdü.

“Ne elde edildiğini bilmiyorum,” diyen Stern “Hâlâ İsrail genelinde 315 otel ve 526 yerleşim birimine dağılmış durumdayız.” diye ekledi.

Ayrıca, yaklaşan eğitim öğretim yılıyla ilgili “endişelerini” dile getiren Stern, eğitim öğretim yılının kuzey sınırından uzakta, daha güvenli bölgelerde başlayabileceğini ancak hükümetin mevcut boşlukları gidermesi gerektiğini kaydetti.

Stern, sorunların bu hafta sonuna kadar çözülmemesi halinde Kiryat Şimona'daki öğrencilerin 1 Eylül'de eğitim yılına başlayamayacakları uyarısında bulundu.

İsrail Kanal 12 tarafından yakın zamanda kuzey yerleşimlerindeki durumla ilgili yapılan bir anket, yerleşimcilerin %75'inin hükümetin kuzeydeki durumu ele alış biçimini “çok kötü” olarak değerlendirdiğini ortaya koymuştu.

Büyük resim

Ekim ayında Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bu yana Hizbullah doğrudan Gazze'ye destek için savaşa katıldığını açıklamıştı.

İsrail askeri mevzileri ve kuzeydeki yerleşimleri hedef alan operasyonlar başlatan Hizbullah, saldırıların sona ermesini Gazze Şeridi'ne yönelik saldırının durmasına bağlamıştı.

Direniş'in operasyonları on binlerce İsraillinin işgal altındaki Filistin'in kuzeyinden tahliye edilmesiyle sonuçlandı.

Aynı zamanda, İsrail’in tarımsal üretim bölgeleri olarak hizmet veren işletmelerinin durdurulmasına da neden olan bu operasyonlar İsrail'in ekonomisini ve gıda güvenliğini etkiledi.

Tüm bunlara ek olarak, İsrail işgal hükümeti tahliye edilen yerleşimcilere aylık ödeme yapmak zorunda kaldı ve bu da zaten durgun olan ekonomi üzerinde daha fazla baskı oluşturmaya başladı.

YDH

Yorumlar