İngiliz Lordlar Kamarasında Filistin'in Tanınması Konuşuldu

İngiliz Lordlar Kamarası, Filistin meselesini ve Filistin devletinin tanınması önerisini tartıştı.  

Görüntülenme: 1254 Tarih: 30 Ocak 2015 01:28
İngiliz Lordlar Kamarasında Filistin'in Tanınması Konuşuldu

Oturum başkanlığını yapan ve Liberal Demokrat Parti mensubu olan Lord Steel, Tel Aviv'in Hamas'la görüşmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Steel, İsrail'in roketler altında yaşamasının kabul edilemeyeceğini ama 2009 ve 2014'teki saldırılarının da kesinlikle haklı tepki olmadığını söyledi.

Oturumda konuşma yapan Lord Cope ise artık İngiltere'nin Filistin'i bir devlet olarak tanımasının zamanı geldiğini vurguladı. Cope, İsrail'in Filistin topraklarını güç kullanarak ele geçirdiğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıl İngiltere hükümetinin Gazze'ye yönelik politikasını protesto amacıyla İnançlar ve Etnik Topluluklar Bakanlığı görevinden istifa eden Pakistan asıllı Saide Varsi de konuşmasında; "İki devletli çözümün mümkün olmayacağını gören Filistinliler çaresizlikten savaşmak zorunda kaldı. Çünkü var olmak istiyorlar. Bu çaresizliği anlamak hiç de zor değil" dedi.

Bazı Lordlar ise Filistin'de kesin bir barış sağlanmadan Filistin'in devlet olarak tanınmasının isabetli olmayacağı görüşünü savundular.

Filistin devletinin tanınması konusunda bağlayıcı olmayan bir teklif geçtiğimiz Ekim ayında İngiltere'nin Avam Kamarası'na sunulmuş ve 274 vekil lehte oy kullanmıştı. Fakat yasal olarak bu konuda karar verme yetkisi hükümete ait olduğundan, hükümet öneriyi uygulamaya taşımamıştı.

fiem

Yorumlar