El-Meyadin Genel Yayın Yönetmeni, Nasrallah’ın Son Konuşmasını Tahlil Etti

Lübnan’da yayın yapan El-Meyadin kanalında yayınlanan “Hattu’n-Nar” (Ateş Hattı) programında Gassan Bin Cedv Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah’ın yaptığı son konuşmanın ayrıntıları ve işaretleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.  

Görüntülenme: 1808 Tarih: 04 Şubat 2015 14:00
El-Meyadin Genel Yayın Yönetmeni, Nasrallah’ın Son Konuşmasını Tahlil Etti

Lübnan’da yayın yapan El-Meyadin kanalında yayınlanan “Hattu’n-Nar” (Ateş Hattı) programında Gassan Bin Cedv Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah’ın yaptığı son konuşmanın ayrıntıları ve işaretleri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Aynı zamanda Hasan Nasrallah’ın arkadaşı olan Gassan Bin Cedv, söz konusu konuşmada İsrail’in Şeba operasyonuna karşılık vermeye kalkışması durumunda direnişin de yanıt vermeye hazırlıklı olduğu mesajının verildiğini belirtti.

“Ateş Hattı” programının 2. Bölümünde Gassan Bin Cedv, Hizbullah’ın Şeba Çiftlikleri operasyonundan sonra İsrail’in saldırıya yanıt vermesi durumunda, İsrail’e hayal bile edemeyecekleri askeri saldırılarla karşılık vermeye hazırlandığı tespitinde bulundu.

Gassan Bin Cedv “Seyyid Hasan Nasrallah’ın son konuşmasının ayrıntıları incelendiğinde Hizbullah’ın operasyon esnasında son derece teyakkuz halinde olduğu ortaya çıkıyor. Bu anlamda konuşmanın detayları incelendiğinde İsrail’in şayet operasyonu engelleme gibi bir girişimi olsaydı Hizbullah’ın bu girişime karşılık vermeye hazırlıklı olduğu anlaşılıyor” dedi.

Son savaşla ilgili olarak Gassan Bin Cedv, Nasrallah’ın son konuşması üzerinden açık mesaj verdiğini, İsrail’in de bu mesajı net bir şekilde anladığını ifade etti. Nasrallah’ın konuşmada “MOSSAD buradaydı. Belki de deniz yoluyla girdiler” dediğini ifade eden Gassan bin Cedv bu açıklama üzerinden MOSSAD’ın tespit edemedikleri bir yolla bölgeye ya da Hizbullah’a ait bir mekâna girdiği sonucuna varılacağını ifade etti. “İsrail Hizbullah’ın bunu fark etmediğini düşündü. Ancak yanıldı. Hizbullah MOSSAD’ın bu operasyonundan haberdardı” diyen Gassan Bin Cedv gözlemlemek ve bilgi almak için Güney Beyrut’a giren bazı Arap ülkelerinin istihbaratlarının da İsrail’le yardımlaşma içerisinde olduklarına dikkat çekti.

Son olarak Nasrallah’ın arkasında gözüken “Kudüs yolunda” sloganının öylesine yazılmadığına işaret eden Gassan Bin Cedv, Nasrallah’ın son konuşmasının “2 Numaralı Beyan” olarak kabul edilebileceğini ifade etti ve sebeplerini de şöyle sıraladı:

Birincisi; açıklama “askeri bir açıklama” olarak kabul edilebilir. Zira askeri içeriğe sahip olan söz konusu konuşmada yeni savaş kurallarından ve meydanların asla boşalmayacağından söz edildi.

İkincisi; Seyyid Hasan Nasrallah hem halkın hem de İsrail’in rahatlıkla anlayabileceği açık mesajlar verdi.

Üçüncüsü; Konuşma önemli uyarılar içeriyordu. Bu uyarıların Şeba Çiftlikleri operasyonundan sonra gelmesi ayrıca bir önem taşıyordu.

Dördüncüsü; Seyyid Hasan Nasrallah Hizbullah lideri ya da Şeba Çiftlikleri operasyonunu düzenleyen direnişin resmi sözcüsü olarak değil tüm direniş güçlerinin lideri olarak konuştu.

Beşincisi; “Kudüs yolunda” sloganı basit bir mesaj değildi. Bilakis stratejik bir öneme sahipti. Çözümün “özgürlük”ten geçtiğinin mesajını veriyordu. 

İslami Analiz

Yorumlar