İsrail, Hamas ve Hizbullah korkusundan ötürü yeni sistemler geliştirme telaşına düştü

Bir yandan her gün Tel Aviv’deki üst düzey isimler Gazze’deki direniş karşıtı söylemlerini yinelemeye devam ederken, diğer yandan Mısır, Gazze’ye silah ve mühimmat taşıyan tek yol olan tünelleri yıkmayı sürdürüyor. Ancak ne şekilde önlem almaya çalışırlarsa çalışsınlar, fırsatların eşitsizliğine rağmen Filistin direnişi, İsrail yönetiminin ve özellikle de güneydeki İsrailli yerleşimcilerin uykularını kaçırmaya devam ediyor.  

Görüntülenme: 1560 Tarih: 09 Şubat 2015 05:45
İsrail, Hamas ve Hizbullah korkusundan ötürü yeni sistemler geliştirme telaşına düştü

Bir yandan her gün Tel Aviv’deki üst düzey isimler Gazze’deki direniş karşıtı, özellikle de Hamas’ın askeri kanadı olan İzzeddin El-Kassam Tugayları karşıtı söylemlerini yinelemeye devam ederken, diğer yandan Mısır, Gazze’ye silah ve mühimmat taşıyan tek yol olan tünelleri yıkmayı sürdürüyor. Ancak ne şekilde önlem almaya çalışırlarsa çalışsınlar, fırsatların eşitsizliğine rağmen Filistin direnişi, İsrail yönetiminin ve özellikle de güneydeki İsrailli yerleşimcilerin uykularını kaçırmaya devam ediyor.

Bu anlamda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen ve İsrail basınında “Netanyahu’nun gayrı resmi sözcüsü” olarak nitelenen “Israel Hayom” gazetesinde yer alan haberde, geçtiğimiz 2014 Gazze Savaşı’nda en can sıkıcı olayın Hamas’a mensup savaşçıların deniz yoluyla sınırı aşmayı ve İsrail’e doğru ilerlemeyi başarmaları olduğu ifade edildi. Üstelik bu hadise yaşandığında İsrail bölgeyi gözlem altında tutuyor, dünya çapında en gelişmiş radar sistemini burada kullanıyordu.

Gazetede yer alan haberde bu hadisenin sınır bölgesini, özellikle de deniz sınırını korumak için İsrail’in yeni önlemler almasına yol açtığı ifade edildi.

Haberin devamında, bugün, savaşın üzerinden 6 aydan daha uzun bir süre geçtikten sonra İsrail’in kıyıya uzak olmasına rağmen denizde dalgıçların varlığını tespit eden “Aquasheild” sistemini geliştirdiği ve bu sistemi kullanmaya başlayacağı bildirildi. Sistem, dalgıçları tespit etmek için dalga seslerini algılayan bir yapıya sahip ve otomatik karşılık verme imkânını elinde bulunduruyor. İsrail bu sistemi Gazze’ye sınırı olan güney bölgesine yerleştirdikten sonra şimdi tüm deniz kıyılarına, özellikle de Hizbullah’tan deniz yoluyla gelecek olan olası saldırıları önlemek için kuzey sınırına yerleştirmek istiyor. Yine Ürdün’e komşu olan Kızıldeniz’e ve daha sonra da Suud sınırına yerleştirmeyi de hedefliyor. 

Öte yandan bu noktada İstihbarat ve Güvenlik İşlerinden Sorumlu Ronen Bergman’ın İsrail’in İran ve Hizbullah’ın Akdeniz’deki doğalgaz yataklarını hedef almasından yana endişe duyduğunu ifade ettiğini de ayrıca belirtmemiz gerekir. Yedioth Ahronoth gazetesinde analist olan ve ayrıca New York Times’da çalışan Bergman, İsrail’de Hizbullah’ın artık İsrail’e ait bir devriye aracını hedef almak ya da İsrail’e füze fırlatmak yerine daha stratejik hedeflere yöneleceği fikrinin hakim olduğunu ifade etti.  Bergman “İsrail’de yıllardır Hizbullah’ın “Yakhont” tipi deniz füzeleri edinmesinden yana bir endişe söz konusu… Zira Hizbullah bu füzeleri elde etmesi durumunda İsrail’in Akdeniz’de bulunan petrol ve doğal gaz yatakları tehlikeye girmiş olacaktır” dedi. 

İslami Analiz

Yorumlar