İsrail Suriye savaşında doğrudan müdahil

“İsrail’in bölgedeki çıkarlarına hizmet eden el-Kaide mevcut iken, İsrail neden Suriye savaşına doğrudan müdahil olmayı seçti? İsrail bu hamlesiyle direniş ekseninde yer alan Esad yönetiminin toparlanmasını engellemek istemektedir.”  

Görüntülenme: 1443 Tarih: 10 Şubat 2015 00:46
İsrail Suriye savaşında doğrudan müdahil

İsrail’in geçtiğimiz ayın 18’inde Suriye’nin Kuneytra kentinde Hizbullah kadrolarına düzenlediği saldırı, Netenyahu’nun Suriye savaşına doğrudan müdahil olmaya başladığını gösteriyor. Daha önce sadece Nusra Cephesi’ne lojistik destek sağlayan İsrail’in bu saldırılarla beraber Esad rejimine karşı Güney Cephesi’nin doğrudan bir parçası olması, belli riskleri de beraberinde getiriyor.

Hizbullah’ın işgal altındaki Şebaa Çiftlikleri’nde İsrail’e karşı verdiği cevap da bunu açıkça gösteriyor. İsrail böylece kendini hiç hesaba katmadığı yeni bir denklemle karşı karşıya buldu.  Bu denklem ise, Lübnan Cephesi’ni Suriye’nin güneyindeki Golan Cephesi’ne bağlayan direniş ekseninin İsrail’e cevabı oldu. Bu da İsrail’in bölgede rahat bir şekilde hareket etmesinin önüne geçmektedir.

Kuneytra saldırıları Suriye savaşında artık İsrail döneminin başladığını gösterse de Şebaa Çiftlikleri’nde İsrail’e verilen cevap, güney cephesinden hareketle Şam’a ulaşmaya çalışan İsrail’in bedel ödeyeceğini ve bunun bütün bölgeyi savaşa sürükleyeceğini göstermektedir.

Ancak burada şöyle bir soru yerinde olur: İsrail’in bölgedeki çıkarlarına hizmet eden el-Kaide mevcut iken, İsrail neden Suriye savaşına doğrudan müdahil olmayı seçti? Bunun cevabı, Suriye ordusunun dört yıldır süren savaşa rağmen halen savaşıyor olması, Hizbullah’ın Suriye cephesinde yeni savaş deneyimleri kazanması ve İran’ın bölgede ve uluslar arası alanda güçlü bir konuma gelmesi. ABD’nin Esad rejimiyle yeniden irtibata geçebileceğine dair haberler, Moskova’da yapılan Suriyeli muhalifler toplantısı, İran ve Batı arasındaki nükleer görüşmeler İsrail’i Suriye’de doğrudan savaşa müdahil olmaya itmiştir. İsrail bu hamlesiyle direniş ekseninde yer alan Esad yönetiminin toparlanmasını engellemek istemektedir. Ancak Netenyahu, bununla beraber, İsrail’in tek başına altından kalkamayacağı bir bölge savaşının da ipuçlarını vermektedir.

 

Semih Saab

el-Sabah

 evrensel.net

Yorumlar