Hukuk Merkezlerinden İsviçre’ye “İsrail'den İnsansız Uçak Alma” Çağrısı

Filistin İnsan Hakları Müessesesi "Şahid", İsviçre hükümetinin işgal rejiminden insansız uçak almaya hazırlandığını, ordusunu insansız uçaklarla donatmak için bu yılki bütçe görüşmelerine 280 milyon dolarlık böyle bir askeri anlaşmayı da soktuğunu ifade etti. 

Görüntülenme: 1404 Tarih: 14 Şubat 2015 02:16
Hukuk Merkezlerinden İsviçre’ye “İsrail'den İnsansız Uçak Alma” Çağrısı

 Konuyla ilgili İsviçre hükümet ve parlamentosuna gönderdiği notada, sözkonusu askeri anaşmanın İsviçre Federal Meclisi’nin onayını beklediğini hatırlattı.

Şahid hukuk merkezi yaptığı açıklamada, Federal Parlamento'nun askeri anlaşmayı onaylaması durumunda İsviçre’nin İsrail’den alacağı Hermes 900 insansız  savaş uçaklarının İsviçre ordusunun omurgasını oluşturacağını ifade etti.

İsviçre hükümetinden ve parlamentosundan işgal rejimiyle askeri anlaşma yapmamasını isteyen Şahid Müessesesi şunları ifade etti: “Bütün dünya İsrail’in yıllardır Filistin halkına karşı işlediği insanlık suçlarını ve hak ihlallerini görmektedir. Bu hukuksuzluklar, saldırılar ve cinayetler uluslararası hukuka ve kanunlara aykırı olduğu gibi, sivillerin korunmasını ön gören Cenevre Anlaşması'na da aykırıdır.  Son on yıl 1967 yılında işgal edilen topraklarda yaşayan Filistinliler için daha sıkıntılı ve acı oldu. Çünkü bu sürede binlerce insan öldürüldü veya yaralandı. Binlerce ev, okul, hastane, işyeri yıkıldı.”

Bu anlaşmanın İsviçre’nin ahlaki, insani ve hukuki anlayışıyla örtüşmediğini hatırlatan Şahid, böyle bir anlaşmanın işgal altındaki Filistin topraklarında bu uçaklarla öldürülen veya yaralanan Filistinlilerin ve yakınlarının vicdanlarını yaralayacağını ifade etti.

Yorumlar