Filistinli Melek serbest

İsrail, ‘taş atmak, yol kesmek ve bıçak taşımak’ suçlamaları ile hapiste tutuğu 14 yaşındaki Melek Hatip'i serbest bıraktı. Küçük Melek, “Çıktığım için mutluyum” dedi.  

Görüntülenme: 1118 Tarih: 14 Şubat 2015 22:20
Filistinli Melek serbest

İsrail yönetimi, Batı Şeria'nın Tul Kerim kenti yakınlarındaki ‘Cebara’ kontrol noktasında 2 ay hapis cezası çarptırılan 14 yaşındaki Melek Hatip’i ailesine teslim etti. Kızlarını teslim almak üzere hazır bulunan aileye Tul Kerm Valisi İsam Ebubekr, aktivistler ve gazeteciler eşlik etti.

Babasına sarıldığında duygulu anları yaşayan küçük kız, cezaevinde çok zor zamanlar geçirdiğini, uzun süre sorguda tutulduğunu belirterek, "Hapisten çıktığım için çok mutluyum" dedi.

Melek'in babası Ali Hatib ise "Geçirdiğimiz bu zaman dilimi kelimelerle ifade edemeyeceğim kadar zordu. Gece kalkıp kızımın yatağına dokunuyordum. Hapishanede şu anda ağlıyor mu, üşüyor mu diye düşünüyordum. Kalbim sıkışıyordu" diye konuştu.

Kızına tutukluluk süresinde kol kanat geren İsrail hapishanesindeki Filistinli kadınlara teşekkür eden baba Ali Hatib, İsrail yönetimini protesto ederek "Hapishanedeki kadınlar, tutukluluğu süresince kızımın annesi ve ailesi oldular. İsrail nasıl bu yaşta bir kızı tutuklayıp, hapse atar ki" ifadelerini kullandı.

Melek'in annesi ise, "Keşke bütün esirlerin anneleri de çocuklarına kavuşabilse" dedi.

Tul Kerim Valisi İsam Ebubekir de "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, esirler meselesine büyük önem gösteriyor. İşgal hapishanelerindeki bütün esirler serbest bırakılana kadar halk direnişine devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Melek Hatip, 31 Aralık’ta okuldan dönerken İsrail askerilerinin tarafından gözaltında alındı. Hatip, çıkarıldığı mahkemece, ‘Taş atmak, yol kesmek, trafiğin seyrini engellemek ve bıçak taşımak’ iddiasıyla 2 ay hapis ve 6 bin şekel (1500 dolar civarında) para cezası almıştı.

‘İSRAİL, ULUSLARARASI ÇOCUK HAKLARINI İHLAL EDİYOR’

Serbest Bırakılan Esirler ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi Müdürü Fuad Hafeş, İsrail'in uluslararası kanunları ihlal ettiğini hatırlatarak, "Bu küçük kızın davası, işgalcilerin uygulamalarını ortaya koymak ve başta 18 yaş altı olmak üzere bütün mahkumların serbest bırakılmasını sağlamak için uluslararası bir davaya dönüştürülmeli" dedi.

Merkezi Cenevre’de bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi’nin Temmuz 2014’te yayımladığı rapora göre ise, yakalanan çocuklar insan haklarına aykırı muameleye maruz kalıyor.

Araştırmalarda Filistinli çocukların evlerinden alınırken gözlerinin bağlandığı, ifadelerinin avukatları olmadan baskı altında alındığı, fiziki ve ruhsal işkenceye maruz kaldıkları tespit edildi.

Gözlemevi 2014 yılının ilk aylarında gözaltına alındıktan sonra bir süre tutuklanıp, ardından serbest bırakılan onlarca çocukla yüz yüze görüşmeler yaptı ve bunları kayıt altına alarak rapor haline getirdi.

Gözaltındayken yaşadıklarını anlatan Filistinli çocuklardan yüzde 75’i fiziksel işkenceye maruz kaldığını söyledi. Bu çocuklardan yüzde 25’i de çocuk mahkemeleri yerine askeri mahkemelerde yargılandı.

10 ila 30 gün arasında cezaevinde tutulan çocukların oranı yüzde 30'ken, bunların yüzde 95’inin işlemedikleri suçları kabul etmeleri için baskı gördüğü ifade edildi.

Rapora göre, 2010-2014 yılı ortalarına kadar geçen sürede İsrail, 3 bin Filistinli çocuğu tutukladı. Tutuklanan her dört çocuktan biri askeri mahkemede yargılandı.

Gözlemevi, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında bir çocuk mahkemesi kurması, çocukların ifadelerinin aile fertleri ve avukatları gözetiminde alınması için çalışma yapmasını da istemişti.

Gözlemevi ayrıca Cenevre 4 Anlaşması'na imza atan devlet ve uluslararası kuruluşlardan İsrail’e baskı yapmasını talep etmişti.

 
Kaynak: AA

Yorumlar