İmad Muğniye: “Bizim en önemli eğitmenimiz düşman İsrail ordusudur”

İmad Muğniye:“Bizim en önemli eğitmenimiz her hareketlerini yakından takip ettiğimiz düşman İsrail ordusudur, gösterdikleri gelişimi ve güncellemelerini yakından takip ediyoruz.” 

Görüntülenme: 2032 Tarih: 14 Şubat 2015 15:47
İmad Muğniye: “Bizim en önemli eğitmenimiz düşman İsrail ordusudur”

El-Menar'da editör imzasıyla yayımlanan bir habere göre, Hizbullah komutanı İmad Muğniye'nin şehadetinin 7. yıl dönümünde hayatını konu alan bir biyografi yayınlandı. Biyografi'de hakkında bilinmeyen gerçeklerle hiç yayınlanmamış fotoğraflar yer buldu.

Hac İmad'ın kızı Fatıma'nın gözetiminde Replicas ismindeki biyografi  Arabça yazılarak İngilizce ve Farsça'ya çevrilerek yayınlandı.

Yayınlanan fotoğrafların arasında daha önce hiç yayınlanmamış, Hizbullah komutanı Muğniye'nin eski Lübnan bakanı ve Liva el-Marada hareketinin lideri Süleyman Franjiye ile görüntülendiği, 2 fotoğraf yayınlandı.

Hikâyeye göre fotoğrafın çekildiği zamanlarda 26 Ekim 2004 yılında bu iki kişi Güney Lübnan'daki Nakura kentini beraber ziyaret eder. O zamanlar Franjiye, başbakan Ömer Kerami'nin sorunlu hükümetinde içişleri bakanı görevini üstlenmekteydi.

Süleyman Franjiye kitapta Hac İmad Muğniye'yle yaşadıkları deneyimlerini anlatıyor: “O gün, küçük bir pick-up'la gelecek olan bir kişiyi beklemekteydim. Yanımdakiler bana isminin Hac Cihad olduğunu söylemişlerdi. Kıyıdan başlayarak Şebaa'ya kadar uzanan sınırları beraber keşif ettik. İsrail ordusunda bulunan mühimmat ve silahlar hakkındaki geniş bilgisi beni şaşırtmıştı.”

Franjiye ayrıca Hac İmad Muğniye'nin kendisine bir kitap uzatırken: “Bizim en önemli eğitmenimiz her hareketlerini yakından takip ettiğimiz düşman İsrail ordusudur, gösterdikleri gelişimi ve güncellemelerini yakından takip ediyoruz”, dediğini belirtti.

Franjiye'ye göre; kitapta mücahitlerin izlenimleriyle elde ettiği İsrail'in elinde mevcut bütün mühimmat, silahlar ve bu silahların etkinliği hakkındaki bilgiler ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştı.

“Füze rampalarını, siperleri ve askeri tesisleri gezdik beraber. Ondan sonra beraber Khiyam hapishanesi yakınında bulunan bir lokantada beraber yemek yedik (O zamanlar Khiyam hapishanesi henüz yıkılmamıştı). Onun bir uzman, bilgin, özgüvenli ve mütevazi bir kişiliğe sahip olduğu kanaatine varmıştım. Lübnan'ın bütün siyasi partilerinde onun gibi bu özelliklerinin tamamına sahip başka bir kişiyi tanımıyordum.”

 

Mughniyeh-Franjiyeh

 

“Temmuz savaşı patlak verdiğinde, çatışmaları yakından takip ediyordum, savaşın zaferle sonuçlanacağı konusunda emindim. 2007'ye kadar son keşiflerimizden sonra onunla hiç temasımız olmadı. O zamanlar yeniden temaslarımızı sürdürmeye başladık, şehadet'e erişene kadar temaslarımız sürdü.”

“Fotoğraflar yayınlanmaya başlandığında büyük bir şok yaşamaktaydım, onun şehadet haberiyle birlikte, temasta olduğum kişinin aslında Hac İmad Muğniye'nin kendisi olduğunu öğrendim. Yaptığımız ilk görüşmede Hizbullah'ın önemli mensuplarından birisiyle tanıştığımı fark etmiştim, ama bu kişinin Hac İmad Muğhniye'nin kendisi olduğunu bilmiyordum. Onun dileği  Siyonist varlığın işgaline son vermekti.”

 

Çev. Fırat Günay

intizar.web.tr

Yorumlar