Hakan Fidan'ın adaylığı İsrail basınında

Hakan Fidan'ın MİT müsteşarlığından istifa edip milletvekili adayı olması İsrail basınında gündem edildi. Haaretz Gazetesi yazarlarından Bar'el gazeteye konuşan AKP'li bir ismin "Hakan Fidan'ın Erdoğan tarafından başbakanlığa hazırlandığı" bilgisini verdiğini belirtti.  

Görüntülenme: 1513 Tarih: 17 Şubat 2015 07:01
Hakan Fidan'ın adaylığı İsrail basınında

Eski MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın milletvekili adaylığını değerlendiren İsrail’in sol eğilimli gazetesi Haaretz, yaşanan süreç için, “Belki de hepsi bir şov” yorumunu yaptı.

Zvi Bar’el imzalı yazının başlığı ‘İsrail’in sırlarını İran’a satan adam Türkiye’nin yeni başbakanı mı olacak?

Yazıda, daha önce de dile getirilmiş, Fidan’ın ‘İsrail’e ait gizli bilgileri İran’a sattığı‘na ilişkin değerlendirmeler İsrailli istihbarat yetkililerine dayandırılarak aktarıldı.

Fidan’ın Erdoğan’n itirazlarına ‘rağmen‘ aday olup olmadığının henüz bilinmediğini belirten Bar’el, “Belki de bunların hepsi bir şovdur” yorumunu yaptı.

‘Fidan’ın akıl hocası Erdoğan’

Yazıda, AKP’den bir ismin Haaretz gazetesine, “Fidan, seçimlerin ardından Ahmet Davutoğlu’nun yerini alacak kişi olarak kendisini başbakanlık için hazırlıyor. Sıradan bir parlamento üyesi olmaya niyeti yok, ülkedeki en güçlü kişi olmak istiyor. Böyle bir adımın kendisini Fidan’ın akıl hocası olarak gören Cumhurbaşkanı’nın rızası olmadan atılamaz” dediği kaydedildi.

Bar’el, aynı kaynağın çözüm süreci hakkında da şunları söylediğini belirtti: “İsrail başbakanının Hamas’la müzakere etme kararı aldığını, müzakereler yürüttüğünü ve böylece İsrail’in stratejisiyle ilgili tüm düşüncelerin birden yok olduğunu düşünün. Birdenbire Kürt terörü tehdidinin ortadan kalkmasını sağlayacak bir kapı açılıyor. Bu, neredeyse, etnik ve ulusal azınlıkları tanımayan Kemalist bakış açısına karşı isyan başlatmak.

Erdoğan’ın adamı

Bu sürecin merkez noktası Hakan Fidan, başbakan olarak seçilmezse bile içişleri bakanı olarak Erdoğan’ın iç politikadaki hayallerini gerçekleştirebilir” diyen Bar’el, Erdoğan’ın ‘kendi adamı‘na ihtiyaç duyduğu anlarda Fidan’ın bir tür ‘işbitirici‘ olabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fethullah Gülen cemaati arasındaki çekişmeyi de hatırlatan Bar’el, Fidan’ın Gülenciler tarafından eleştirilmesi nedeniyle Erdoğan’ın gözünde daha değerli hale geldiğini yazdı.

 
Kaynak: diken.com.tr

Yorumlar