Mısır Mahkemesinin Hamas’la İlgili Skandal Kararına Filistin’den Tepkiler

Kahire Acil İşler Mahkemesi’nin bugün İslami Direniş Hareketi (Hamas) ile ilgili olarak her türlü hak ve hakkaniyetten uzak bir şekilde aldığı olumsuz karara tepkiler sürüyor.  

Görüntülenme: 1168 Tarih: 28 Şubat 2015 23:01
Mısır Mahkemesinin Hamas’la İlgili Skandal Kararına Filistin’den Tepkiler

Filistin’de faaliyet gösteren Hareketü’l-Mücahidin El-Filistiniyye, mahkemenin Hamas’ı terör örgütü ilan etme kararına tepki göstererek, bunun işgal rejiminin iradesine uygun olduğunu belirterek, mahkemeden kararını geri çekmesini istedi.

Halk Cephesi Siyasi Birimi Üyesi Rabah Mühenna, Mısır mahkemesinin aldığı kararın yanlış olduğunu belirterek, direniş hareketlerinin terör örgütü olarak ilan edilemeyeceğini söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi'ne konuşan Mühenna, 1987'de kurulan bu hareketin özgürlük hareketi olduğunu, işgale karşı direndiğini ifade etti.

Hareketu’l-Ahrar ise yaptığı açıklamada, Mısır mahkemesinin bu kararla Filistin halkını ve Filistin direnişini sırtından bıçakladığını, bununla işgalcinin bulunmaz müttefiki haline geldiğini kaydetti.

Filistin Parlamentosu'nun en büyük grubu olan "Değişim ve Islah" yaptığı açıklamada, mahkemenin bu kararla tarihe darbe yaptığını, herkesten önce Mısır’a kötülük ettiğini, ümmete niyabeten işgale karşı direniş gösteren bir hareketle, bu hareketin bağlı olduğu bir halkı mahkum etme anlamına geldiğini ifade etti.

Kararı değerlendiren Hamas liderlerinden milletvekili Yahya Musa, Mısır mahkemesinin aldığı bu kararla Mısır’a, ordusuna ve halkına kötülük ettiğini belirtirken, Hamas sözcüsü Fevzi Burhum da “Mısır bu politik kararla sadece işgalciye hizmet etmiş oldu. Bundan sonra başta uzlaşı dosyası olmak üzere artık Filistin halkının diğer sorunlarında nezihliğini yitirmiştir” dedi.

Karara tepki gösteren Hamas Siyasi Birimi Üyesi İzzet Er-Reşak ise “Mısır Acil İşler Mahkemesi'nin aldığı karar aslında bunu çıkaranlara bir kötülüktür. Genel olarak direnişçilerin, özelde ise Hamas mensuplarının başındaki bir kılı dahi kıpırdatmayacaktır” dedi.

Kararı değerlendiren Filistin Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hasan Harişe, Mısır yargısının Hamas hareketini terör örgütü ilan etmekle büyük bir hata işlediğini belirterek, kararın Mısır’ın tarihi rolüne darbe indirdiğini söyledi.

Kararın hemen ardından açıklama yapan Hamas, bu kararın tehlikeli olduğunu, temelde Filistin halkıyla Filistin direniş güçlerini hedef aldığını ifade etti.  

fiem

Yorumlar