ABD'li Akademisyene Göre İran'ın İsrail'e Karşı Üstünlükleri...

Amerikalı akademisyen Prof. Dr. Juan Cole, İran ve İsrail arsında 5 önemli fark olduğunu belirterek, örneklerle açıkladı.  

Görüntülenme: 1314 Tarih: 03 Mart 2015 02:55
ABD'li Akademisyene Göre İran'ın İsrail'e Karşı Üstünlükleri...

Amerikalı akademisyen Prof. Dr. Juan Cole, İran ve İsrail arsında 5 önemli fark olduğunu belirterek, İran'ın uluslararası hukuka, komşuluk ilişkilerine, azınlık haklarına saygılı ve barışçıl bir ülke olduğunu örneklerle açıkladı.

Aynı zamanda Ortadoğu ve Güney Asya konularında uzman olan tarihçi Prof. Dr. Cole, hem İran'da hem de İsrail'de bulunan az sayıdaki Amerikalıdan bir olduğunu belirttiği makalesinde iki ülkeyi birçok açıdan karşılaştırdı.

Prof. Dr. Cole İran ve İsrail arasındaki farkları şöyle sıraladı.

1- İran'ın nükleer bombası yok ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı (NPT) imzalamış bir ülke. Nükleer silah programı olduğunu kanıtlayacak bir delil de yok. İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei de nükleer silahların üretilmesini, stoklanmasını ve kullanılmasını haram ilan etmiştir.

Oysa İsrail'in yüzlerce nükleer başlığı var ve NPT'yi imzalamayı reddediyor. Nükleer silahları kullanılmaya hazır ve İsrailli yetkililer zaman zaman nükleer saldırı tehdidini savuruyorlar.
2- İran, asırlardır hiçbir ülkeye saldırı düzenlemedi ve savaşın başlatıcısı olmadı. Ama İsrail, 1956, 1967, 1982, 2006, 2009 ve 2014'teki savaşları başlatan taraf oldu.

3- İran, hiçbir komşusunun toprağını işgal etmedi. 1980'de ise Irak, İran'a saldırı başlattı. İran, 8 yıl savaşın sonunda intikam peşinde olmadı ve komşusunun hiçbir bölgesini işgal etmedi.
Ancak İsrail işgali sonucu 4 milyon Filistinli yerlerinden yurtlarından sürüldü. Filistinliler aşağılanmış, sömürülmüş ve zor şartlarda vatansız yaşıyorlar.

4- İran'da yaşayan herkes seçimlere katılma hakkına sahip. Hatta azınlıktaki Yahudiler de İran Meclisi'nde temsil ediliyorlar. Bunun aksine İsrail'deki 12 milyon kişiden 4 milyonunun oy hakkı bile yok.

5- İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin yürüttüğü nükleer müzakerelerin altını oymaya çalışmıyor. Müzakerelerin amacı da İran'ın elektrik üretimine yönelik nükleer enerji programını yürütebilmesidir, nükleer silah geliştirebilmesi değil.
Diğer yandan İsrail'in kavgacı Başbakanı Benyamin Netanyahu, nükleer müzakerelerin başarısızlığa uğraması için diplomasi ve lobi faaliyetlerinde bulunuyor.

Prof. Dr. Cole, bu üstünlüklerine rağmen Tahran yönetiminin her yaptığına katılmadığını da ifade etti.

on4haber

 

Yorumlar