Haaretz: “Şabak’ın Filistinli Esirlere Yönelik İşkencesinde Artış Var”

Siyonist gazetelerden Haaretz, Siyonist iç istihbarat teşkilatı Şabak’a bağlı sorgu memurlarının Filistinli esirleri sorgularken yaptıkları işkencede bu yıl artış olduğun belirterek, Şabak’ın değişik işkence yöntemlerini kullandığını yazdı. 

Görüntülenme: 1515 Tarih: 07 Mart 2015 07:44
Haaretz: “Şabak’ın Filistinli Esirlere Yönelik İşkencesinde Artış Var”

Dün yayınlanan raporda, bu konuya geniş yer veren gazete, geçen yıl 59, 2013’te 16, 2012’de 30, 2011’de 27 ve 2010 yılında ise 42 işkence vukuatının kayda geçtiğini ifade etti.

Geçen yıl Filistinli esirlerden 23’ünün işkence gördüğü için şikayette bulunduğuna dikkat çeken gazete, işkence yöntemlerinin çok farklı olduğunu, uykudan mahrum etme ve kaba dayağın bunların başında geldiğini kaydetti.

Rapora göre Şabak, işkenceyle ilgili belgelerin yayınlanmasını engellemekte ve bu belgeleri güvenilir yerlerde muhafaza etmektedir. Avukatlara da sadece okumalarına izin veren Şabak, bu belgeleri sadece mahkemeye sunuyor.

Şabak’ın yaptığı işkence yöntemlerine de geniş yer veren gazete şu bilgiyi verdi: “Uzun süre gözleri kapatma, tutuklu birkaç sorgu memurunun arasına alınıp her taraftan kulağına bağırma, dizler karna doğru uzun süre kuyruk üstünde oturmaya zorlama, kaba dayak bunlardan sadece bazılarıdır.”

İşkencenin son bulması için daha önce avukatların başvurusunu değerlendiren Yüksek Mahkeme işkenceyi yasakladı. Ancak mahkemenin kararda bıraktığı bir açık sonucu, işkenceciler zaruret için işkence ettiklerini söyleyerek durumlarını meşrulaştırabiliyorlar. 

Aslında işgal rejiminde işkence daha yaygın ve sistematiktir. Ancak yaptıkları şikayetlerin fayda etmediğini gören Filistinliler gördükleri işkenceyi Siyonist mercilere şikayet etme ihtiyacını hissetmiyorlar. 

Yorumlar