İsrail Seçimlerinde Arapların Durumu Ne Oldu?

İsrail seçimlerinde yüzde 11 oy alan Birleşik Arap listesi 14 sandalye alırken grubun Netanyahu’ya karşı bir merkez sol ittifaka destek verebileceği konuşuluyor. 

Görüntülenme: 1221 Tarih: 19 Mart 2015 00:45
İsrail Seçimlerinde Arapların Durumu Ne Oldu?

İsrail’de dün yapılan meclis seçimlerinde Birleşik Arap Listesi Knesset'te 14 koltuk elde ederek, Likud ve Siyonist Birlik'in ardından üçüncü parti oldu.

Birleşik Arap Listesi lideri Eymen Avde de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Bu seçimler, Arap vatandaşların hayatını ciddi biçimde etkileyecek" demişti.

Avde, “Halkımız verdiği sözden hiçbir zaman dönmez. Oy oranımızda son 15 yılda hiç olmadığı kadar artış kaydettik. Bu halkımız için büyük bir başarı. Bu seçimin sürprizi biziz. Parlamentoda üçüncü büyük güç olacağız. Sağ partilerin hükümet kurmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ortaya çıkan yeni tabloda, daha önce koalisyon tekliflerine kapısını kapatan Birleşik Arap Listesi’nin Netanyahu’ya karşı bir merkez sol ittifaka destek verebileceği konuşuluyor. Bunun yanı sıra Avde, Twitter sayfasında oy kullanmadan önce yayımladığı mesajda, "Şiddete, fitneciliğe, zorbalığa ve tehditlere cevap ancak sandıkta verilebilir. Biz Araplar, bugün dışlandık, yarın da aykırı görüşlere sahip olanlar dışlanacak" dedi.

Arap Listesi daha önceki seçimlerde 11 sandalye elde etmişti. İsrail’in 8 milyon vatandaşından 1,6 milyonu Arap. Daha önce hiçbir seçimde Arapların seçime katılım oranı yüzde 50’yi geçmezken bu seçimlerde bu oranın aşıldığı belirtiliyor.

 
Kaynak: Dünya Bülteni

Yorumlar