İsrail basını yazdı: 3. Lübnan Savaşı için şimdiden tedbir alınıyor

Yedioth Ahronoth Gazetesi'nin haberine göre, İsrail Ordusu 3. Lübnan Savaşı için şimdiden tedbir alıyor.  

Görüntülenme: 1113 Tarih: 01 Nisan 2015 03:07
İsrail basını yazdı: 3. Lübnan Savaşı için şimdiden tedbir alınıyor

Yedioth Ahronoth gazetesinde yeni yayınlanan bir haberde, 2007 yılından beri ilk kez İsrail ordusunda ve iç cephede Hizbullah’la yeni bir savaşın patlak vermesi ihtimalinin gündeme gelmesi sonucunda hareketlenmelerin başladığı bilgisine yer verildi.

İsrail’in kuzeyinde bulunan şehirlerdeki yetkililer yaralanması muhtemel olan kişi sayısı, zarara uğrayacak olan evler, yerel bölgelerden atılacak olan füzeler gibi çeşitli konularda bilgilendirildiler. Üst düzey bir ismin bildirdiğine göre, Lübnan’dan İsrail’e günde 1200 civarında füze fırlatılması ihtimali üzerinde duruluyor.

Yetkili her şehirde bulunan yetkililerden vatandaşların ihtiyaçlarıyla ilgili, özellikle de vatandaşların korunması hususunda gerekli takipleri yapmalarını beklediklerini ifade etti.

Üstelik son yıllarda kişisel koruması olmadan yaşayan İsraillilerin sayısında da artış olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan kendine korunma imkanlarını sağlayamayan vatandaşların oranı ise %24 ila %27 civarı arasında değişiyor. Buna göre her 4 İsrailliden biri hakiki bir şekilde korunmuyor. Korunma imkanlarını artıran vatandaşların hayatta kalma oranlarının ise %90’a kadar artacağı ifade ediliyor.

Ancak son Gazze Savaşında Demir Kubbe’nin birçok füzeyi engellemiş olması da durumun daha farklı olabilmesi ihtimali üzerinden ümitlenmelerine sebebiyet veriyor.

Yetkililerden Demir Kubbe’nin bataryalarının elektrik santrallari, su kaynakları, hava askeri gücünün bulunduğu yer ya da yerleşim alanları gibi çeşitli yerlere yerleştirmeleri bekleniyor. Nitekim raporlarda da İsrail ordusunun Demir Kubbe üzerinden önemli bölgeleri korumaya çalışacağı olasılığı üzerinde duruluyor.

Orduya ait raporlarda Hizbullah’ın Hamas’tan farklı olarak Global Konum Belirleme Sistemi (GPS)’ye sahip özel füzelerin yanı sıra, kuzeydeki herhangi bir bölgeden bir anda patlatılması mümkün olan insansız hava uçaklarını elinde bulundurduğu ifade ediliyor.  

Öte yandan Hizbullah’ın hedef alması beklenen sınır bölgenin tahliye edilmesiyle alakalı olarak konuşan bir yetkili “Bizim onlarca vatandaşı askeri tesislerde barındıracak gücümüz var. Yanı sıra tahliye operasyonu üzerinde de çalışıyoruz” dedi.

 

 

 

İslami Analiz

Yorumlar