Filistin direniş grupları, tatbikatlarını neden Siyonist yerleşim bölgeleri yakınına taşımaya başladı? İşte cevabı… (Video)

Son zamanlarda İsrail basınında Filistin direnişinin sınıra yakın bölgelerde askeri tatbikatlar yaptığına dair çok sayıda haber yer aldı. Direnişin düzenlediği bu tatbikatlar, İsrail’le yaşanması muhtemel olan yeni bir savaş için hazırlık mahiyetinde.  

Görüntülenme: 1824 Tarih: 30 Nisan 2015 13:38
Filistin direniş grupları, tatbikatlarını neden Siyonist yerleşim bölgeleri yakınına taşımaya başladı? İşte cevabı… (Video)

Son zamanlarda İsrail basınında Filistin direnişinin sınıra yakın bölgelerde askeri tatbikatlar yaptığına dair çok sayıda haber yer aldı. Direnişin düzenlediği bu tatbikatlar, İsrail’le yaşanması muhtemel olan yeni bir savaş için hazırlık mahiyetinde.

Tatbikatlar kapsamında Filistin direniş grupları; orta ölçekli silahlar, ses bombaları ya da tanksavar füzeleri kullanıyor ve bu durum bizzat İsrail basınında yer alan habere göre Siyonistlerin korkuya kapılmalarına yol açıyor.

İsrail’de yayın yapan Kanal 10 televizyonunda yer alan habere göre Gazze’nin kuzeyinde, Gazze’ye birkaç yüz metrelik bir mesafede bulunan “Nativ Hbeefah” yerleşim biriminde yaşayan yerleşimciler neredeyse her gün Filistinli direnişçilerin eylemlerine tanık oluyorlar.

Geçtiğimiz Pazartesi günü kanalda yer alan haberde, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıların üzerinden sadece 9 ay geçmesine rağmen, İsrailli yerleşimcilerin evlerinin penceresinden direnişçilerin savaş hazırlıklarına tanık oldukları, üstelik bu tatbikatların askeri bölgelerde değil açık alanlarda yapıldığı ifade edildi. Haberde yerleşimcilerden birinin “Direnişçilerin yakınımızda yaptıkları bu tatbikatlar bizi çok korkutuyor” ifadelerine yer verildi.

Normal şartlarda direniş grupları, tatbikatlarını özellikle gözden uzak yapmayı tercih ediyor olmalarına rağmen, bu şekilde, göz önünde, sınıra yakın bir bölgede tatbikat yapıyor olmaları, analistlerin yorumlarına göre yalnızca “direnişin yeni bir savaşa ve yeni bir zafere hazır olduğu” mesajını vermeyi amaçlıyor.

Konuyla ilgili askeri uzman General Yusuf Eş-Şerkavi, Palestine Today’a yaptığı açıklamalarda, direniş gruplarının bu tatbikatlarla, ilgili taraflara “hazırlıklarının tamamlandığı ve gerektiğinde harekete geçecekleri” yönünde bazı mesajlar vermeyi hedeflediğini ifade etti. Yusuf Eş-Şerkavi direnişin işgalci İsrail’e güçlü bir mesaj verdiğini, ancak İsrail’in mevcut durumda bir yandan Lübnan sınırında yeni bir savaşa girme konusu gündemdeyken Gazze’yle karşı karşıya gelmeye gücünün yetmeyeceğini söyledi.

Şerkavi direnişin düzenlediği tatbikatların Gazze sınırına yakın yerlerdeki Yahudi yerleşimcilerin daima bir korku içerisinde yaşamasına ve %75’inden fazlasının Gazze savaşı esnasından Gazze’ye uzak bölgelere taşınmasına yol açtığını belirtti. Şerkavi, direnişçileri İsrail’e verdikleri psikolojik zararı daha da artırmaya çağırdı ve savaştan sonra intihar eden askerlerin oranına dikkat çekti.

Şerkavi direnişin sürekli olarak para ve silah yardımına ihtiyacının olduğunu ifade etti ve direnişi, Filistin davasını en önde omuzlayan İran ekseniyle ittifakı güçlendirmeye çağırdı.    

Filistinli askeri uzman ve emekli General Vasıf Arikat da Şerkavi’ye benzer açıklamalarda bulundu ve bu tatbikatların “Direniş, yolundan dönmeme hususunda kararlıdır” mesajını verdiğini belirtti.

Palestine Today’a açıklamalarda bulunan Arikat, direnişin her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olduğunu ifade etti.

Açıklamalarının devamında direnişin attığı her adımda halkın tam desteğini alıyor olmasının İsrail’i çok endişelendirdiğini, işgalcilerin direnişi bitirme hayalinin de suya düştüğünü söyledi.

Arikat “Evet, karşımızda tam bir ordu durmuyor. Ancak direnişin askeri başarıları işgalcileri endişelendirmeye yetiyor, üstelik hiçbir şey de yapamıyorlar” dedi.

Bu yorumlarını İsrail basınında da yer alan ifadelere dayanarak yaptığını belirten Arikat, “Direniş artık ne yapacağının, nasıl yapacağının, nerede yapacağının bilincinde ve yeni bir savaşa karşı hazırlanmış durumda…” diyerek sözlerini tamamladı. 

 

 

Yorumlar