Hamas , Filistinli Gençlere Planör Eğitimi Mi Verdiriyor?

İsrail İstihbarat Merkezi tarafından yayımlanan raporda, Hamas’ın Filistinli öğrencileri, işgal topraklarında çeşitli operasyonlar düzenlemek amacıyla, Malezya’ya planör tipi uçaklar için eğitime gönderdiği iddia edildi.  

Görüntülenme: 1510 Tarih: 07 Mayıs 2015 13:42
Hamas , Filistinli Gençlere Planör Eğitimi Mi Verdiriyor?

İsrail İstihbarat Merkezi tarafından yayımlanan raporda, Hamas’ın Filistinli öğrencileri, işgal topraklarında çeşitli operasyonlar düzenlemek amacıyla, Malezya’ya planör tipi uçaklar için eğitime gönderdiği iddia edildi.

İstihbarat Merkezi’nin raporunda İsrail’in Filistinli öğrencilerden biri olan ve El-Halil’de yaşayan Vesim El-Kavasime’yi Hamas tarafından Malezya’ya gönderilmekle suçladığı ifade edildi.

Merkez tarafından yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Gazze’ye yapılan son saldırı esnasında Hamas’ın askeri kanadına mensup bir kişi Han Yunus’ta tutuklandı ve kendisinin Kassam Tugayları saflarına alındıktan sonra 10 kişilik bir grupla birlikte İsrail’de çeşitli operasyonlarda görev almak maksadıyla paraşüt atlamayı öğrenmek üzere Malezya’ya gönderildiklerini itiraf etti.”

Merkez, herkesin Malezya’nın bu durum karşısında göz yumduğunu, belki Malezya’yla anlaşarak durumun çözüme kavuşabileceği fikrinde olduğunu, ancak Hamas’ın bu ithamları hiçbir şekilde kabul etmediğini ifade etti.

Merkezin rapordaki ifadelerinden biri de şu şekilde: “Vesim El-Kavasime’yle ilgili iddianamede Hamas’ın Malezya’daki üniversitede okuyan Filistinli öğrencilerin arasında büyük çalışmalar yaptığı belirtildi.”

Rapora göre Vesim El-Kavasime ifadesinde Hamas’a bağlı komisyonlarda Hamas’ın öğrenciler ve öğretim görevlileriyle birlikte çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu, Hamas’ın bu faaliyetler esnasında gizli bir şekilde bazı öğrencileri askeri kanadına dâhil ettiğini ve ardından Türkiye’ye eğitim için gönderdiğini, bu kişilerin maddi olarak elde ettikleri kazancı Batı Şeria’ya gönderdiklerini itiraf etti.

İsrail’deki güvenlik kaynaklarının ifadesine göre son yıllarda Hamas’ın bu şekilde kendisine dâhil ettiği öğrencilerin sayısı yaklaşık 40 civarında…

Merkezin açıklamalarının devamı şu şekilde: “20 Temmuz 2014 gecesi ordu Han Yunus’taki Karara bölgesinde Hamas’a mensup olan ve Kassam Tugayları adına özel bir grupla çalışmış olan bir Filistinliyi tutukladı. Filistinli soruşturma esnasında Kassam Tugaylarına 2007 yılında katıldığını, 3 yıl boyunca kendilerine hizmet ettiğini, sonra planör eğitimi için farklı çevrelerden gelen yaklaşık olarak 10 kişiden oluşan bir grupla Malezya’ya gönderildiğini itiraf etti.”

Ayrıca yine merkezin iddiasına göre soruşturma esnasında Filistinli, bu kişilerin 1 haftalık bir eğitime tabi tutulduklarını, Gazze’ye döndüklerinde ise bu eğitimin tüm öğrencilerle birlikte farklı şekillerde devam ettirildiğini, bu eğitime katılan herkesin konunun gizliliği hususunda özel olarak uyarıldığını da itiraf etti. Bu kişi 2014 yılında bir kez daha Malezya’da eğitim gördükleri 10 kişiyle birlikte yine planörler hakkında farklı bir eğitim için bir kez daha çağrıldı.

Malezya İçişleri Bakanı, İsrail basınında yer alan bu haberleri yalanladı ve Malezya’nın asla hiçbir Hamas mensubuna ya da başka birine böyle bir eğitim vermediğini ifade etti.

Öte yandan, Hamas da iddiaları yalanladı. Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada İsrail’in yalan söylediği, hedefinin Filistin’in üzerindeki uluslararası desteği çekmek ve Malezya halkının Filistin konusundaki tavrını değiştirmek olduğu belirtildi. 

 

 

İslami Analiz

Yorumlar