Fransa Neden Korkuyor?

Fransa, Filistin Yönetimi’nden 2004 yılında Yaser Arafat’ı öldüren kişinin idam edilmemesini talep etti.  

Görüntülenme: 1067 Tarih: 08 Mayıs 2015 18:30
Fransa Neden Korkuyor?

Fransa, Filistin Yönetimi’nden 2004 yılında Yaser Arafat’ı öldüren kişinin idam edilmemesini talep etti.

Yaser Arafat’ın ölümü hakkında yapılan soruşturmaya başkanlık eden Tevfik Tiravi Fransa’nın bu talebi hususunda “Fransa yaklaşık olarak 20 gün önce Filistin yönetimine bir mesaj gönderdi ve bu mesajında talebini dile getirdi” dedi. Tiravi Fransa’nın bir şeylerin üzerini örtmeye çalıştığını, Fransa’nın Arafat hakkında yayınladığı ilk raporun hiçbir geçerliliğinin olmadığını belirtti ve “Tüm veriler Arafat’ın öldürüldüğünü ve ortada Fransa’nın bildiği, ancak açıklamaktan kaçındıkları bir gerçeğin olduğunu gösteriyor” dedi.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Prof. Abdüssettar Kasım, bu talebin, Fransa’nın Filistin’de bir ajanı olduğuna ve bu ajanın Arafat’ın ölümünde parmağının olduğuna delil teşkil ettiğini söyledi.

Paltoday’e açıklamalarda bulunan Prof. Kasım, Arafat’ı öldürenin kim olduğunu yalnızca Fransa’nın bildiğini, yönetime yaptığı talebin de Fransa’nın ajanı tarafından öldürüldüğüne bir delil teşkil ettiğini ifade etti. Profesör Fransa ve İsrail’in Arafat’ın öldürülmesinin arkasındaki taraflar olduğunu belirtti.

Fransa için “sömürgeci ve fitneci” ifadelerini kullanan Kasım, Fransa’nın Yemen, Suriye, Libya gibi Arap ülkelerinde fitne ateşini körüklediğini, bu yüzden Fransa’ya ve Fransız basınında yer alan haberlere karşı temkinli olunması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, Arafat’ın eşinin avukatları, geçtiğimiz Çarşamba günü, Fransa’daki hakimlerin soruşturmanın bittiğini açıklamaları üzerine, ek bir soruşturma başlatılması için talepte bulunacaklarını, bu kararı asla onaylamadıklarını açıkladılar. 

Avukatlar “Kim ne derse desin bugün Arafat’ın ölüm sebebini kimse açıklayamıyor. Bu da soruşturmanın sürmesi için yeterli bir sebep” dediler ve soruşturmanın hızlı bir şekilde sonlandırılmaya çalışılmasına da şaşırdıklarını ifade ettiler.

Öte yandan El-Fetih’in Merkezi Komite üyesi Nasır El-Kudva, Arafat’ın ölümü hakkında yayınlanan raporların çelişkili durumundan dolayı yakın bir zamanda üçlü bir toplantı gerçekleştirileceğini açıkladı.

Yayınlanan raporlardan biri İsviçre’ye ait… İsviçre tarafından yayınlanan raporda Arafat’ın “Polonyum 210” verilmesi sonucu öldüğü belirtilmiş, buna mukabil Rusya ise incelendiğinde ölümünün bundan kaynaklanmadığının anlaşıldığını açıklamıştı.

Fransa’nın raporunun aksine İsviçre, Kasım 2013’te çoğunluk olarak “zehirlendiği” düşüncesinde olduklarını ve 20’den fazla yaptıkları incelemede çok büyük miktarlarda “Polonyum 210” tespit ettiklerini açıklamıştı. Ancak İsviçre ölümünün kesin sebebinin bu madde olduğuna dair bir açıklamada bulunmadı.

2012 yılında Nanterre’deki yargı Arafat’ın eşi Süha Arafat’ın, eşinin vücudunda polonyuma rastlanmasından sonra suikasta uğradığını açıklamasının üzerine soruşturma başlatmış, bunun üzerine Arafat’ın mezarı açılmış, 60’tan fazla örnek alınmış ve İsviçreli, Fransız ve Rus uzmanlar tarafından incelenmeye başlanmıştı.

Arafat 2004 yılında bağırsağında hissettiği bir ağrı üzerine Ramallah’taki evinden Paris’teki askeri bir hastaneye nakledilmiş, hastane tarafından 18 Kasım 2004 günü yapılan açıklamada uzmanlar tarafından tespit edilmeyen bir hastalık sebebiyle vefat ettiği açıklanmıştı. 

 

 

İslami Analiz

Yorumlar