Nekbe ( Büyük Felaket ) Unutulamaz!

Siyonist Rejimin zulmüne maruz kalan Filistinliler için 1948’den bu yana her gün “NEKBE” yani “Büyük Felaket”  

Görüntülenme: 1029 Tarih: 14 Mayıs 2015 16:56
Nekbe ( Büyük Felaket ) Unutulamaz!

Filistin’in Ramallah ve Gazze başta olmak üzere birçok şehrinde Nekbe’nin (Büyük Felaket) 67’nci yılı dolayısıyla eylemler düzenlendi.

Ramallah’ta Filistin Başbakanı Rami Hamdallah ile üst düzey yetkililerinin katıldığı yürüyüş, eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat’ın kabrine çelenk bırakılmasıyla başladı.

Arafat Meydanı’na kadar yürüyen gruptakiler, Filistin bayrağı ve siyah flamalarının yanı sıra o dönemde bölgede yıkılan köy ve beldelerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.

GAZZE’DE BM OFİSİ ÖNÜNDE EYLEM

Gazze’de ise Nekbe’nin anısına düzenlenen eylemde, katılımcılar kentteki Birleşmiş Milletler ofisi önünde toplandı.

Kültür Bakanlığı Daire Başkanı Atıf Askul, eylemin, “Filistinli çocukların, dedelerinin tehcir edildiği topraklarına dönmek istedikleri” mesajını taşıdığını ifade ederek, “Bu tür faaliyetlerle Filistinli çocukları Nekbe konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948’de Siyonist rejim İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle her yıl 15 Mayıs’ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor.

BM’nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası, vatanını terk etmek zorunda kalarak mülteci konumuna düştü.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu’nun verilerine göre ise  tarihi Filistin topraklarının yüzde 85’i Siyonist İsrail’in işgali altında bulunuyor.

on4haber

Yorumlar