Şah'ın Başbakanı İsrail'den Ne İstemiş?

Mossad’ın emekli subaylarından Yossi Alpher, İran’da Şah Dönemi’nin son başbakanı olan Şahpur Bahtiyar’ın Mossad’dan İmam Humeyni’ye suikast düzenlemelerini istediğini açıkladı.  

Görüntülenme: 1401 Tarih: 15 Mayıs 2015 22:02
Şah'ın Başbakanı  İsrail'den Ne İstemiş?

İsrail'in istihbarat servisi Mossad’ın emekli subaylarından Yossi Alpher, İran’da Şah Dönemi’nin son başbakanı olan Şahpur Bahtiyar’ın Mossad’dan İmam Humeyni’ye suikast düzenlemelerini istediğini açıkladı.

Yedioth Ahronot Gazetesi’nin yer verdiği habere göre, Tel Aviv Üniversitesi’ndeki Ulusal Güvenlik Araştırmaları Merkezi’nde yeni kitabının yayınlanması münasebetiyle düzenlenen sempozyumda konuşan Alpher, Şah’ın Başbakanı Bahtiyar’ın 1979 yıllarının başında Mossad’ın Tahran Temsilcisi Eliezer Tseverir’den “İmam Humeyni’ye suikast düzenlemelerini” istediğini söyledi.

Tseverir’in Başbakan Bahtiyar’ın suikast talebini dönemin Mossad Başbakanı’na ilettiğini ve bunun üzerine Mossad Başkanı’nın Tel Aviv’de kendisinin de aralarında olduğu üst düzey yetkililerle gizli bir toplantı yaptığını aktaran Alpher, “Toplantıda Mossad başkanı Mossad’ın bu suikasti yapmasının prensip olarak doğru olmayacağını söyledi, sonrasında ise bize görüşlerimizi sordu. Ben söz alarak İran’ın bu talebini yerine getirmenin zor olduğunu, Humeyni'nin kim olduğu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımızı söyledim; ancak o gün orada Humeyni'ye suikast talebini desteklemememin pişmanlığını hala yaşıyorum” ifadelerini kullandı.

 

İSLAMİ ANALİZ

Yorumlar