Mısır Ordusu Gazze'ye Açılan Tünelleri Yıkıyor

Mısır, Gazze'ye açılan ve temel ihtiyaçların karşılanmasını sağlayan tünelleri yıkmaya devam ediyor.  

Görüntülenme: 1374 Tarih: 25 Mayıs 2015 09:25
Mısır Ordusu Gazze'ye  Açılan Tünelleri Yıkıyor

Mısır Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Muhammed Semir, son 6 ayda Gazze sınırındaki 521 tüneli yıktıklarını bildirdi.

Semir, yarı resmi El-Ahram gazetesine yaptığı açıklamada, Gazze sınırındaki tünellerin imha operasyonuyla ilgili bilgi verdi. Ordunun son 6 ayda Gazze Şeridi'nden, Mısır'ın Kuzey Sina vilayetine uzanan 521 tüneli imha ettiğini aktaran Semir, bu tünellerden bazılarının uzunluğunun dikkati çektiğini ifade ederek, "Tünellerden bir tanesinin uzunluğunun 2,8 kilometre olduğunu tespit ettik" dedi.

Semir, Gazze Şeridi ile Mısır arasında bulunan tünelleri tamamen "ortadan kaldırmak" için çalışma yaptıklarını da kaydetti.

Gazze'de seçimle işbaşına gelen Hamas'ın 2007 yılında yönetimi devralmasının ardından, Mısır sınırdaki Refah Sınır Kapısı'nı ticari geçişlere kapatmıştı. İsrail ablukası ve söz konusu kapının kapatılması nedeniyle Filistinliler, o tarihten itibaren temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti. 

Mısır'da 2013 yılındaki askeri darbenin ardından iş başına gelen yeni yönetim ise Gazzelilerin "can damarı" olarak gördüğü tünelleri yıkmaya başlamıştı. Söz konusu tünellerden başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzemeyle akaryakıt geçiriliyordu.

Mısır, Sina'da geçen yılın ekim ayında, "bölgedeki önlemleri artırma" gerekçesiyle 14 kilometrelik sınırın sıfır noktasında bulunan yerleşim birimlerini kaldırıp "tampon bölge" uygulamasına başlamıştı.

 

 

İSLAMİ ANALİZ

Yorumlar