Bu bir devrimci Müslümanın hikâyesidir: Siyonist İsrail’e karşı tek başına kafa tutan Hıdır Adnan (Makale)

Filistinli yazar Halid Cuma, Filistinli esirlerin özgürlüğü için İsrail hapishanelerinde 32 gündür açlık grevi yapan İslamî Cihad Hareketi liderlerinden Şeyh Hıdır Adnan’ı yazdı.  

Görüntülenme: 1243 Tarih: 05 Haziran 2015 06:00
Bu bir devrimci Müslümanın hikâyesidir: Siyonist İsrail’e karşı tek başına kafa tutan Hıdır Adnan (Makale)

Filistinli yazar Halid Cuma, Filistinli esirlerin özgürlüğü için İsrail hapishanelerinde 32 gündür açlık grevi yapan İslamî Cihad Hareketi liderlerinden Şeyh Hıdır Adnan’ı yazdı.

İşte o yazı:

Hıdır Adnan… Devlete Karşı Tek Başına Bir Adam!

Hıdır Adnan… O herkesin sorumluluğunu üstlendi. Biz de arkasından kasideler yazmaktan başka çaresi olmayanlarız. O cılız bedeni ve yorgun bakışlarıyla bir devletin kaba kuvvetine, zorbalığına, silahlarına, hapishanelerine, ordularına, istihbaratına, binalarına, düşüncelerine, gardiyanlarına, polislerine, hepsine kafa tutuyor, meydan okuyor ve bize şu sözü haykırıyor: “Eğer irade varsa yol da vardır.”

Hiçbir zaman siyasi sembolleri sevmedim. Her daim mücadeleci sembolleri sevdim. “Gazze’nin Che Guevarası” Muhammed El-Esved… İmad Akl… Bu kişiler hayatlarını feda ettiler. Ya da hala hayatta da olabilirlerdi. Mesele ölmek değil! Mesele irade! İrade kahramanlığı gösterdiler.

Yunan tarihinde 300 askerin 100.000 kişilik Pers ordusuyla karşı karşıya geldiği bir savaştan söz edilir. Pers ordusunun karşısına çıkacak asker yok değildi elbette. Ancak Yunanlılar savaş için uygun olmadıklarına ve eğer savaşa girerlerse yenilgiyle ayrılacaklarına kanaat getirdikleri için Perslerin karşısına ordu göndermediler. Ancak tek bir kişi bu kararın karşısında durarak gelmek isteyenlerle birlikte Perslerin karşısına çıkıp savaşma kararı aldı. Beraberinde yalnızca 299 kişi geldi. Pers ordusuna büyük sıkıntılar yaşattılar. Evet, sonunda biri dışında hepsi öldürüldü. Ancak görüyoruz ki, iradeli olmaları bu adamların 3000 yıldır kahraman olarak anılmalarına sebep oluyor.

Hıdır Adnan birileri tarafından deli olarak görülüyor olabilir. Belki kendisi de böyle düşünüyordur. Ancak kim demiş yalnızca akıllılar kahraman olabilir diye? Karıncanın gölgesi karıncayı olduğundan daha büyük gösterir. Önemli olan gölgeyi ve aslını ayırt edebilmektir. Hıdır Adnan işte bunu başardı.

Hıdır Adnan’ın açlık eylemi birçok mesaj içeriyor. Herşeyden önce “eğer mücadele etmeye karar verirsek silah olmadan, savaş planı olmadan, dışarıdan yardım almadan, yalnızca karar verip saldırarak zafer kazanabilirsiniz” mesajını veriyor. Tek bir adam bir devletin karşısında duruyor ve güçten daha fazlasına sahip olduğunu gösteriyor.

Kahramanlığın daha çok konuşanlara, liderliğin daha çok satın alanlara verildiği bir zamanda Hıdır Adnan iradesiyle tarihte kalan bir kahramanlığa imza atıyor. Şeyh Adnan gücün tamamıyla nisbi bir kavram olduğunu ortaya koyuyor.

Şeyh Adnan’ın mücadelesinin zamanla unutulacağını sanmıyorum. Bu irade örneği Yunanlılarda olduğu gibi sonsuz kadar hatırlanacaktır. 

 

İSLAMİ ANALİZ

Yorumlar