1967 Haziran Savaşı'nı İşgalciler Kazandı mı Yoksa Komplocular Kaybetti mi?

5 Haziran siyonist işgal güçlerinin, Filistin topraklarının henüz Arap ülkelerinin kontrolünde bulunan diğer bölgelerini de işgal etmek amacıyla gerçekleştirdikleri meşhur 6 Gün Savaşı'nı başlatmalarının yıl dönümüdür. Bu savaş ise 1948'de siyonist işgal devletinin kuruluşunu ilan etmesinden sonra Filistinlilerin ikinci büyük felaketi yaşamalarına neden olmuştur. Ancak savaşta, altı gün gibi gayet kısa bir süre içinde üç ayrı Arap ülkesinden Gazze, Sina Yarımadası, Doğu Kudüs, Batı Yaka ve Golan Tepeleri'ni kapsayan geniş bir araziyi hiçbir zorlukla karşılaşmadan almaları işgalcilerin kazanmaları değil komplocuların kaybetmeleri şeklinde bir oyun olduğu yorumlarına neden olmuştur.  

Görüntülenme: 1224 Tarih: 05 Haziran 2015 10:27
1967 Haziran Savaşı'nı İşgalciler Kazandı mı Yoksa Komplocular Kaybetti mi?

5 Haziran 1967 tarihinde başlatılan bu savaşta işgalcilerin ilk hedefleri Mısır'dı. Çok kısa sürede Mısır'dan Gazze ve Sina Yarımadası'nı aldıktan sonra Ürdün tarafına yönelerek yine herhangi bir direnişle karşılaşmadan Doğu Kudüs ve Batı Yaka'nın tamamını işgal ettiler. Ardından da Suriye tarafına yönelerek askerî avantajların tamamen Suriye'de olduğu bir ortamda hızla ilerleme kaydederek Golan Tepeleri gibi son derece büyük stratejik öneme sahip alanı işgal etmeyi başardılar. Bunların tamamı da sadece altı günlük süre içinde gerçekleştiğinden tarihe "Altı Gün Savaşı" ismiyle geçti.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin Altı Gün Savaşı'nın yıl dönümü münasebetiyle yaptığı sorgulamada sorduğu sorulara cevap veren ve savaşı bizzat yaşamış Filistinlilerden olan Hacı Salih Yasin şöyle konuştu: "1967 Haziran'ında yaşananlar için savaş teriminin kullanılması yanlış bir isimlendirmedir. Çünkü olanlar savaş değildi. Tamamen savaşsız bir şekilde teslim idi."

Hacı Salih Yasin, işgal güçlerinin o zaman tanklarını ve askerî araçlarını sürmek için bile yetişemeyecekleri kadar geniş alanı altı günlük süre içinde kontrol altına aldıklarına dikkat çekti. 

FİEM

Yorumlar