Gazze Şeridi Ekonomik Darboğazda

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde ayakkabı tamirciliği yapan Amir, uzun süre giyildikten sonra yırtılan ayakkabıyı tüm dikkatini ve maharetini vererek tamir ediyor ve adeta ayakkabıya yeni bir ömür veriyor.  

Görüntülenme: 1430 Tarih: 08 Haziran 2015 00:06
Gazze Şeridi Ekonomik Darboğazda

Sırtını basit sandalyesine dayayarak Filistin Enformasyon Merkezi muhabirine konuşan Amir şöyle dedi: "Bu ayakkabı eski ve yırtıktı. Tamir edildikten sonra birkaç ay daha giyilebilir."

Amir, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta cadde ve sokaklarda ayakkabıcı tamirciliği yapan 35 kişiden biri. Ayakkabı tamirciliğinin, dokuz yıldır abluka altında oldukça zor koşullardan yaşayan Gazze halkının ekonomik durumu nedeniyle son dönemde yaygınlaştığı bildirildi.

İğnesiyle elindeki kadın ayakkabısını dikmekle meşgul olan Amir, bir yandan da mesleğe nasıl başladığını anlatarak, 1997'den bu yana bu işi yaptığını, liseyi bitirdikten sonra baba mesleği olan ayakkabı tamirciliğine başladığını söyledi.

İşsizliğin artmasıyla birlikte ayakkabı tamirciliğiyle uğraşanların sayısının arttığını ifade eden Amir, birkaç yıl önce bu işi yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmezken bugün Kale sahasında ve Han Yunus'un diğer bölgelerinde ayakkabı tamirciliği yapanların sayısının 35'e ulaştığını bildirdi.

Çalışmanın ayıp olmadığına dikkat çeken Amir, yedi kişilik bir aileye baktığını ve günlük kazancının 30-40 şikel  (yaklaşık 8-10 dolar) arasında değiştiğini söyledi.

fiem

Yorumlar