BM Siyonist Rejimi Yine Memnun Etti

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), BM'den İsrail ve ABD baskılarına boyun eğmemesini talep etmişti.  

Görüntülenme: 926 Tarih: 09 Haziran 2015 00:55
BM Siyonist Rejimi Yine Memnun Etti

BM, 578 çocuğu öldüren, 2 bin 956 çocuğu yaralayan ve 161 çocuğu da tutuklayan İsrail'i, raporlarda yer almasına rağmen "Utanç Listesi'ne dahil etmedi.

BM, çocuk hakları ihlalleri, çocuğa yönelik şiddet, çocuk cinayetleri, çocukların silah altına alınması gibi konularda sabıkalı olan örgüt ve ülkelerin bulunduğu 'Utanç Listesi'nde bu yıl da İsrail'e yer vermedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki- moon, listeye dahil etmediği İsrail ile ilgili olarak, "İsrail operasyonları sonucu Filistinli çocukların acı çekmesinden derin endişe duyuyorum" ifadesini kullanmakla yetindi.

Filistinli çocukların 2014'te 'kabul edilemez ve eşi görülmemiş bir şekilde' hak ihlaline ve şiddete maruz kaldığına değinen Ban Ki- moon, İsrail'in insan haklarına saygılı olma, uluslararası yasalara uyma ve orantısız güç kullanmaktan kaçınma taahhütlerindeki tutumunun endişe yarattığını bildirdi.

Ban Ki- moon, İsrail eliyle öldürülen çocukların sayısında dramatik bir şekilde artış olduğuna dikkati çekti.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric da 'raporun, listeden çok daha fazla anlam ifade ettiğine' değinerek, İsrail-Filistin çatışmasından dolayı çocukların durumunun kaygı verici boyutlara ulaştığını bildirdi.

"İsrail, karardan memnun"

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor, yazılı açıklamasında BM'nin kararını yerinde bularak İsrail'in söz konusu listeye dahil edilmemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in çocuk hakları ihlalleri ve çocuk cinayetleri suçlarından dolayı 'Utanç Listesi'ne alınmasını istemişti.

İsrail'in zaten taslak raporda yer aldığına dikkati çeken HRW, İsrail ve ABD lobilerinin BM'ye baskı yapacağı uyarısında bulunmuştu.

Açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, listenin hazırlanmasında siyasi baskılara değil, gerçeklere dayanarak savaşlarda çocukların korunmasını güçlendirebilir" ifadesi kullanılmıştı.

BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF), raporlarına göre geçen yıl İsrail saldırıları sonucu Filistinli 578 çocuk hayatını kaybetti, 2 bin 956 çocuk da yaralandı.

Uluslararası insan hakları izleme örgütlerinin raporlarına göre de İsrail, aynı süre içinde 161 Filistinli çocuğu da tutukladı.

ABD, İsrail'in savaş suçları ve insan hakları ihlallerinden yargılanmasını öngören çok sayıdaki tasarıyı BM Güvenlik Konseyi'nde veto etmişti.

on4haber

Yorumlar