Siyonist Rejim Yeni Özgürlük Filosuna Saldırabilir Mi?

Siyasi yorumcu Hasan Abdo İsrail’in şiddete başvuracağına ihtimal vermiyor. Al-Monitor’a değerlendirmelerde bulunan Abdo’ya göre İsrail, gemilere limanlardan çıkış izni verilmemesi için Avrupa hükümetlerine siyasi baskı uygulayacak, gerekirse gemilerin motorları patlatılacak.  

Görüntülenme: 1281 Tarih: 20 Haziran 2015 06:32
Siyonist Rejim Yeni Özgürlük Filosuna Saldırabilir Mi?

Rasha Abou Jalal

Al Monitor

Gazze Ablukasına Karşı Avrupa Girişimi (ECESG), Üçüncü Özgürlük Filosu’nun 10 Mayıs’ta İsveç’ten yola çıktığını ve haziran sonunda Gazze Şeridi’ne ulaşmasının beklendiğini duyurdu. Sekiz yıldır devam eden ablukanın son bulmasını umut eden Gazzeliler, tıbbi yardımın yanı sıra Avrupalı eylemcilerle Filistin davasını destekleyen sivil toplum temsilcilerini taşıyan gemileri karşılamaya hazırlanıyor.

ECESG Sözcüsü Jacqueline Richardson ABD’de 31 Mayıs’ta düzenlenen Sol Forum Konferansı’nda şöyle konuştu: “Dünya bu ay asil bir eyleme tanıklık edecek. Onlarca aktivist harekete geçecek ve barış içinde Gazze’ye yelken açan Üçüncü Özgürlük Filosu’na katılacak.”

Filonun en büyük gemisi olan ve şu an içinde 13 Norveçli ve İsveçli aktivistin bulunduğu İsveç gemisi Marianne, 30 Mayıs’ta İspanya’nın kuzeybatısındaki Pontevedra limanına ulaştıktan sonra 1 Haziran’da Lizbon’a doğru yola çıktı. Geminin İtalya ve Yunanistan’daki limanlara uğraması ve başka Avrupalı eylemcileri de alarak Gazze’ye doğru yol alması bekleniyor.

Özgürlük Filosu İttifakı kurucularından ECESG üyesi Rami Abdo, Al-Monitor’a yaptığı açıklamada “İspanya’daki insanların Marianne’ı sıcak şekilde karşıladığını’’ belirtti.

Geminin Gazze’ye yönelmeden önce Akdeniz’de başka gemilerle buluşacağını anlatan Abdo, filonun büyüklüğü konusunda şöyle dedi: “Gazze Şeridi’ne kaç tane geminin gideceğini şu an tahmin edemiyoruz. Çünkü Avrupa’da dayanışma gösteren ve filoya katılan insan hakları örgütlerinin sayısı hâlen artıyor.’’

Abdo, takvim hakkında da şunları söyledi: “Gazze’ye yola çıkış tarihine ilişkin resmi bir açıklama yok. Fakat Gazze’ye varışın haziran sonunda olması bekleniyor.’’

Abdo’ya göre katılımcılar arasında Filistin halkını destekleyen çeşitli ülkelerden aktivistler, parlamenterler, insan hakları savunucuları ve isimlerini vermek istemediği bazı önemli kişiler yer alıyor.

İspanya’nın tanınmış toplum aktivistlerinden Rahibe Teresa Forcades 1 Haziran’daki basın toplantısında Üçüncü Özgürlük Filosu ile Gazze’ye gideceğini açıkladı ve bu kararının “İsrail ablukasına, Filistin’in işgaline bir meydan okuma’’ olduğunu belirtti.

Filonun tamamen insani amaçlı olduğunu ve Gazze halkına sembolik yardım taşıdığını anlatan Abdo, esas hedefin ise İsrail ablukasını delmek ve Gazze Şeridi’nin dış dünyayla deniz bağlantısı hakkına sahip olduğunu vurgulamak olduğunu söyledi.

31 Mayıs 2010’da altı gemilik bir filoda yer alan Türk Mavi Marmara gemisi, Gazze’ye uygulanan deniz ablukasını kırmaya çalışırken İsrail’in saldırısına uğradı. Baskında 10 Türk gönüllü öldürüldü.

İkinci Özgürlük Filosu’na katılan gemiler ise Haziran 2011’de Yunanistan’da bulundukları sırada faili belirsiz sabotajlara uğradı ve Gazze’ye gidemedi.

Filistin halkını destekleyen kuruluşlar bugünlerde Avrupa platformlarında dayanışma seferberliği yürütüyor ve Üçüncü Özgürlük Filosu’nu destekleyici etkinlikler düzenliyor.

26 Mayıs’ta Avrupa-Filistin İlişkileri Konseyi, filoya ve amacına destek vermek üzere Avrupa Parlamentosu’nun Brüksel’deki merkezinde kapalı bir toplantı düzenledi. Toplantıya çeşitli siyasi partilerden parlamenterler ve danışmanlar katıldı.

ECESG de filonun desteklenmesi için Twitter’da kampanya başlattı. Aktivistler sosyal paylaşım sitelerinde “Hoş geldin üçüncü filo” anlamındaki #WelcomeFlotilla3 etiketini kullanıyor.

30 Mayıs’ta ise Gazze limanında Mavi Marmara kurbanlarının anısına yapılan anıtta Birinci Özgürlük Filosu’na düzenlenen saldırının beşinci yıl dönümü anıldı. Etkinliğe katılanlar, ablukayı kırma eylemlerini destekleyen, yeni filonun İsrail tarafından engellenmesine karşı çıkan sloganlar attı.

Gazze’deki Ablukayı Kırma ve Yeniden İmar Ulusal Hareket Komitesi Sözcüsü Ethem Ebu Selmiye, üçüncü filoyu karşılama hazırlıklarının tam hız devam ettiğini belirtti. Al-Monitor’a konuşan sözcü şunları söyledi: “Filoya destek için son günlerde çeşitli etkinlik ve kutlamalar düzenledik. Gazze ablukasını kırmaya gelecek olan bu uluslararası filoyu karşılamak üzere önümüzdeki günlerde başka kutlama ve etkinlikler de olacak.”

Etkinlikler kapsamında 31 Mayıs’ta Gazze açıklarında küçük balıkçı tekneleriyle deniz turları düzenlendi. Teknelere binen çocuklar ve engelliler hem Mavi Marmara kurbanlarını anmak hem Gazze’ye yelken açmaya hazırlananları selamlamak için denize güller attı.

Üçüncü Özgürlük Filosu’na destek amacıyla aynı gün düzenlenen bir diğer etkinlikte ise onlarca çocuk Gazze Şehri’nin doğusundaki Şecaiye Mahallesi’nde 2014 savaşında yıkılan evlerin enkazında toplandı. Etkinliğe katılan 16 yaşındaki Rana Eid Al-Monitor’a şöyle dedi: “İnşallah filo Gazze’ye sağ salim gelecek. Onu sabırsızlıkla bekliyoruz. Umarım bu filo İsrail’in bize uyguladığı ablukanın kırılmasına yardımcı olur.”

Öte yandan İsrail, filonun Gazze’ye sokulmayacağını söylüyor. Jerusalem Post gazetesine açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanı Sözcüsü Emmanuel Nahshon, filonun nasıl durdurulacağını söylemese de İsrail sularına girmesine izin verilmeyeceğini kaydetti.

Siyasi yorumcu Hasan Abdo İsrail’in şiddete başvuracağına ihtimal vermiyor. Al-Monitor’a değerlendirmelerde bulunan Abdo’ya göre İsrail, gemilere limanlardan çıkış izni verilmemesi için Avrupa hükümetlerine siyasi baskı uygulayacak, gerekirse gemilerin motorları patlatılacak. Bu yöntem de işe yaramazsa filonun yolu denizde kesilecek ve gemiler motorlarına zarar verilerek İsrail limanlarına çekilecek.

Ebu Selmiye ise sözlerini uyarıyla tamamlıyor: “Filonun Gazze’ye varabilmesi elzem bir adım, bir görev. Gazze Şeridi’nde vahim bir insani durum söz konusu. Buna bölgesel ve uluslararası düzeyde sessiz ve kayıtsız kalınması, çok ciddi insani sonuçlara delalet ediyor.’’

 

 

İSLAMİ ANALİZ

Yorumlar