İsrail DAİŞ'e Yeni Bir Görev Verdi

ABD ve İsrail IŞİD’in yeni görev yerini belirledi. IŞİD’in yeni görev yerinin Lübnan olduğu bildirildi. 

Görüntülenme: 1050 Tarih: 24 Haziran 2015 06:13
İsrail DAİŞ'e Yeni Bir Görev Verdi

Irak ve Suriye operasyonunda ABD planları için görev yapan IŞİD şimdi yeni göreve hazırlanıyor. 2011 yılında Suriye operasyonu için  bölgeye konuşlandırılan IŞİD, uzun süre Suriye’de görev yaptı. Suriye’deki faaliyetlerini sürdürürken güçlerini aniden Irak’a kaydıran IŞİD Musul’u ele geçirdi. Arkasından da ABD’nin ihtiyaçlarına göre yeri geldi Erbil’e ve Kerkük’e, yeri geldi Bağdat’a doğru sürüldü. Daha sonra yeniden Suriye’ye yönelen IŞİD, ABD uçaklarının desteğiyle PKK/PYD’nin Suriye’de Kürtlerin yaşadığı bölgeyi kontrol altına almasının önünü açtı. En son Tel Abyad operasyonunda hem PKK/PYD’nin güç gösterisi yapmasını hem de ABD-İsrail koridorunun önemli bir bölümünün oluşmasını sağladı.
ARKASINDAN ÜRDÜN GELECEK
Washington ve Londra’da istihbarat örgütlerinin desteklediği düşünce kuruluşlarında, “Irak ve Suriye’de IŞİD’in yavaş yavaş  bitirileceği” dillendirilirken, IŞİD için yeni görev yeri olarak Lübnan belirlendi. Konu ile ilgili  Aydınlık’a bilgi veren bir yetkili, “Son haftalarda IŞİD’de bir hareketlenme vardı. Bazı bölgelerden çekilme işaretleri geldi. Yaptığımız araştırmalarda IŞİD’in Lübnan’a doğru kaymaya başladığını belirledik. Belli ki önümüzdeki dönemde Lübnan karışacak. Arkasından da Ürdün’ün gündeme geleceği konuşuluyor” dedi.
İSRAİL’İN GÜVENLİĞİ İÇİN
Dışişlerinden bir kaynak da Aydınlık’a yaptığı açıklamada, IŞİD’in Lübnan’a yöneldiği konusunda istihbari bilgiler bulunduğunu doğruladı. Devletin kritik birimlerinde görev yapmış bir başka yetkili de IŞİD’in Lübnan’a kayması konusunda şu bilgileri verdi:
“Su anda Suriye yönetimi yerinde kalsa bile en az 30-40 yıl kendine gelemez. Bu Suriye için son derece önemliydi. İsrail açısından bir başka kritik ülke de Lübnan. Lübnan’da Hizbullah’ın gücünden korkuyor. Daha önceki çatışmalarda Hizbullah İsrail’e kök söktürmüştü. Ortaya çıkan durum İsrail’de dengeleri bile değiştirmişti. Şimdi öyle görünüyor ki IŞİD Lübnan’da Hizbullah’la çatışmaya sokulacak. Bu yolla bir taşla birkaç kuş vurulacak. Hem Suriye’de Esad yönetimine destek veren Hizbullah güçleri geri çektirilecek, muhaliflerin önü açılacak, hem de İsrail’in korkulu rüyası Hizbullah IŞİD’le etkisizleştirilmeye çalışılacak. Hizbullah IŞİD’e kırdırılacak. Lübnan savaş alanına çevrilirken İsrail rahatlayacak.”

abna

Yorumlar