Türkiye-İsrail Doğalgaz Boru Hattını Kim Gündeme Getiriyor

İsrail’de doğalgaz çıkaran ABD’li Noble Energy’nin patronu Sheldon Adelson’ın İsrail Başbakanı Netanyahu’ya bir mektup yazarak ülkenin doğalgaz mevzuatının "kolaylaştırılmasını" istediği açığa çıktı. Noble Energy, Türkiye ile İsrail arasında doğalgaz boru hattı yapılması tartışmalarıyla da gündeme gelmişti.  

Görüntülenme: 1246 Tarih: 26 Haziran 2015 22:01
Türkiye-İsrail Doğalgaz Boru Hattını Kim Gündeme Getiriyor

İsrail’in Levant Havzası’nda bulunan Leviathan ve Tamar yataklarında doğalgaz bulan ve bu yatakları işleten, merkezi Texas'ta bulunan Noble Energy firması ile İsrail yönetimi arasından su sızmadığı açığa çıktı.

İsrail askerlerinin Gazze’ye yönelik saldırı başlattığı 17 Temmuz 2014’te Noble Energy’nin kumarhaneler kralı olarak da tanınan patronu Sheldon Adelson’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya bir mektup yazarak, ülkenin doğalgaz mevzuatında kolaylık yapılmasını istediği açığa çıktı.

Las Vegas ve Macau’da kumarhaneleri bulunan Adelson, Noble Energy’nin haricinde Coca-Cola, Morgan Stanley, BlackBerry gibi şirketlerin de üyesi olduğu, lobi örgütü ABD Ticaret Odası’na bağlı ABD-İsrail İş İnisiyatifi’nin başkanlığını yapıyor. Adelson, ABD-İsrail İş İnisiyatifi adına Netanyahu’ya yazdığı mektup ve İsrail Başbakanlık Ofisi’nin bu mektuba yanıtı bugün Ha’aretz gazetesinde yayımlandı.

‘DOĞALGAZ MEVZUATINI KOLAYLAŞTIRIN’

Kumarhaneler kralı Adelson’ın 3 sayfalık mektubunda ABD ile İsrail arasındaki iş ilişkilerinin geliştirilmesi, serbest ticaret anlaşmasının güncellenmesi gibi başlıkların haricinde özel olarak üzerinde durulan tek sektör doğalgaz sektörü. Delek Group’la birlikte İsrail’deki en büyük iki doğalgaz yatağının sahibi olan Noble Energy’nin patronu mektubunda, İsrail Başbakanı’ndan doğalgaz sektörüyle ilgili mevzuatın “kolaylaştırılmasını” ve sektörün yararlarını anlatmak üzere ortak bir kampanya düzenlenmesini talep ediyor.

Mektubun İsrail Başbakanlığına gönderilmesinden yaklaşık bir ay sonra, Başbakanlık Ofisi Gabi Golan imzasıyla yanıt verildiğini kaydeden Ha'aretz, Golan'ın mektubunu da yayımladı. Golan cevabında, iki ülke arasında stratejik ekonomik ilişkileri geliştirmek üzere gerekli adımları atmakta olduklarını belirtiyor. Golan’ın mektubundan yaklaşık bir ay sonra İsrail Başbakanlığının Alternatif Yakıtlar İdaresi ve Başbakanlığa bağlı Ulusal Siber Büroya bir davetiye yollayarak “ABD ile Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi” başlıklı bir toplantıya çağırdığı, davetiyeye ek olarak Adelson’ın mektubunu gönderdiği kaydediliyor.

TÜRKİYE-İSRAİL BORU HATTINI SAVUNAN ŞİRKET

Delek Group’la birlikte İsrail’in en büyük iki doğalgaz yatağını işleten Noble Energy, Güney Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama ve çıkarma faaliyetleriyle de Türkiye’de adından söz ettirmişti.

Şirketin CEO’su Charles Davidson, İsrail doğalgazının sıvılaştırılarak satılması yerine Akdeniz’den Türkiye’ye yapılacak bir boru hattıyla taşınması ihtimalini değerlendirdiklerini söylemişti. Aynı dönemde İsrail’de doğalgaz çıkaran Zorlu Enerji’nin de İsrail’in Leviathan yatağından Türkiye’ye 2,5 milyar dolarlık bir doğalgaz boru hattı yapımı için girişimlerde bulunduğu basına yansımıştı.

Kaynak: Sol

Yorumlar