Abbas Uzlaşı Hükümeti Üzerinde Oyun Oynuyor

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’ın Rami El-Hamdallah’ı hükümetteki bakanlıklarda düzenleme yapmakla görevlendirmesinin uzlaşı anlaşmasına yapılmış bir darbe olduğunu belirtti.  

Görüntülenme: 748 Tarih: 01 Temmuz 2015 04:14
Abbas Uzlaşı Hükümeti Üzerinde Oyun  Oynuyor

Hamas sözcüsü Dr. Sami Ebu Zuhri, Mahmut Abbas’ın Rami El-Hamdallah’ı görevlendirmesiyle ilgili olarak basın açıklaması yaptı. Filistin Enformasyon Merkezi'ne de ulaşan açıklamada, Abbas’ın uzlaşı dışında bakanlıklarda düzenleme yapmakla görevlendirmeye gitmesinin uzlaşı anlaşmasına yapılmış bir darbe olduğu vurgulandı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas dün gece (30 Haziran Salı) uzlaşı hükümeti Başbakanı Rami El-Hamdallah’ı hükümetinde hafif bir düzenleme yakmakla görevlendirmişti.

FKÖ’ye bağlı Yürütme Kurulunun yeni bir hükümet kurmak için Filistinli gruplarla istişare kararı almasından sonra El-Hamdallah’ın bakanlıklarda hafif bir düzenleme yapmakla görevlendirilmesi birçok uzman ve analist tarafından yadırgandı.

Şimdiki uzlaşı hükümetinin yaklaşık bir yıl önce Fetih ile Hamas arasında yapılan ve başka grupların da iştirak ettiği istişarelerin ardından belli bir dönem ve belli bir misyon için kurulmasına karar verilmiş ve bu konuda uzlaşı sağlanmıştı.

Ancak hükümet kurulduktan sonra, Abbas’ın Hamas’ı siyasetten uzaklaştırmak istemesi, hükümetin Gazze’de sorumluluklarını yerine getirmemesi, memur maaşlarını ödememesi, Batı Yaka hükümeti gibi davranması, Abbas’ın bunu koz olarak kullanması hükümeti yok hükmüne getirdi.

En son FKÖ’ye bağlı Yürütme Kurulu yeni bir hükümetin kurulması amacıyla istişarelerde bulunması amacıyla bir heyet kurmuş, heyet Filistinli gruplarla görüşmelere başlamıştı. Ancak daha görüşmeler sonuçlanmadan Abbas bu kez eski uzlaşı hükümeti Başbakanı Rami El-Hamdallah’ı hükümette hafif değişikliklere gitmekle görevlendirdi.

fiem

Yorumlar