Meşal'in Suudi Arabistan Ziyareti Başladı

Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal, üç yıl aradan sonra ilk kez gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti için dün akşam (15 Temmuz Çarşamba) Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a ulaştı. Meşal'in resmî ziyaretinin iki gün süreceği haber verildi.  

Görüntülenme: 1288 Tarih: 16 Temmuz 2015 09:11
Meşal'in Suudi Arabistan Ziyareti Başladı

Körfez ülkelerindeki muhtelif haber kaynaklarında verilen bilgilere göre Meşal'le birlikte Hamas'ın Siyasi Birim üyelerinden bir heyet de bulunuyor ve heyet Suudi Arabistan'ın üst düzey devlet yetkilileriyle Riyad'la yardımlaşma çalışmalarını geliştirme konuları üzerinde görüşmelerde bulunacak.

Ziyaretin aynı zamanda Suudi Arabistan'da 23 Ocak 2015'te krallık makamına Selman bin Abdülaziz'in geçmesinden bu yana Hamas adına bu ülkeye yapılan ilk resmi ziyaret olduğuna dikkat çekildi.

Suudi Arabistan, Filistin'deki siyasi taraflar arasında 8 Şubat 2007'de gerçekleştirilen ve Mekke Anlaşması olarak adlandırılan uzlaşı anlaşmasına da ev sahipliği yapmıştı. Bu anlaşmada Hamas ile Fetih hareketi arasında bir uzlaşı hükümeti oluşturulması üzerinde ittifak sağlanmıştı.

Hamas'ın siyasi liderleri, eski kral Abdullah bin Abdülaziz'in son dönemlerinde meydana gelen kopmadan dolayı muhtelif vesilelerle yaptıkları açıklamalarda Suudi Arabistan'la ilişkileri ve işbirliğini geliştirmeye arzulu olduklarını dile getirmişlerdi.

Meşal'in bu ziyaretinin Hamas ile Suudi Arabistan arasında ilişkilerin yeniden normalleştirilmesi ve geliştirilmesi çabalarının fiili alana çekilmesinin bir başlangıcı olmasının beklendiği ifade edildi.

fiem

Yorumlar