Philip Hammond Siyonist Rejim Yetkilileriyle Görüşmek Üzere İşgal Edilen Topraklara Gitti

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında dün varılan anlaşmayla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere İsrail'e gitti.  

Görüntülenme: 920 Tarih: 16 Temmuz 2015 14:17
Philip Hammond Siyonist Rejim Yetkilileriyle Görüşmek Üzere İşgal Edilen Topraklara Gitti

İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda bugün konuşan Hammond, "Yarın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İran ile nükleer programıyla ilgili varılan anlaşma hakkında görüşeceğini" dile getirdi. 

Hammond varılan anlaşmayla ilgili "tarihi hata" değerlendirmesinde bulunan Netanyahu ile görüşmesi öncesi, şunları söyledi:

"Netanyahu, bu anlaşmayla ilgili elinden geldiğince mücadele edeceğini ve ABD Kongresini etkilemeye çalışacağını söyledi. Bunun başarılı olmayacağından eminim. İsrail'in herkese fayda sağlayacak bu anlaşmayla ilgili pragmatik olabileceğinden de eminim."

İngiltere bu yıl sona ermeden Tahran'daki Büyükelçiliğini yeniden açmayı umuyor. İngiltere de birçok Batı ülkesi gibi Hasan Ruhani dönemini Suriye krizinin sona ermesi ve Tahran'ın nükleer programı ile ilgili uluslararası toplumdaki gerginliğin giderilmesi için fırsat görüyordu. Dolayısıyla dün varılan anlaşmayı İngiltere, "tarihi bir adım" olarak değerlendirdi. 

Mahmud Ahmedinejad'ın Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu 2005-2013 döneminde İngiltere-İran diplomatik ilişkilerinde yaşanan kötüleşme, Kasım 2011'de İngiltere'nin İran'a yönelik yeni yaptırım kararı ve ardından Tahran  Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıyla kopma noktasına gelmişti. İki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini kapatma kararı aldığı dönem, "1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden sonra iki ülke ilişkilerinde yaşanan en kötü süreç olarak" nitelendirilmişti.

dunya bulteni

Yorumlar