Gazze'deki Elektrik Kesintileri Halkı Canından Bezdirdi

Gazze'deki tek elektrik santralinin beş gündür çalışmamasının "insani krize" yol açabileceği uyarısında bulunuldu.  

Görüntülenme: 1052 Tarih: 26 Temmuz 2015 02:11
Gazze'deki Elektrik Kesintileri Halkı Canından Bezdirdi

Divan el-Mezalim adlı sivil toplum kuruluşunun sözcüsü Behçet el-Hulv, düzenlediği basın toplantısında, "Bölgede yaşamın her alanını etkileyen elektrik kesintilerinin neden olduğu sıkıntının daha da artmasından endişe ediyoruz" dedi.

Elektrik kesintilerini, Filistinli vatandaşların sosyal ve ekonomik alanda yaşadıkları hak ihlallerinin uzantısı şeklinde değerlendiren Hulv, Mahmud Abbas'tan söz konusu soruna bizzat müdahale etmesini ve santralin çalışması için gerekli yakıtın temin edilmesini istedi.

Enerji Kurumu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, üretim için gerekli yakıt üzerinden alınan vergideki muafiyet süresinin sona ermesi nedeniyle santralin çalışmasının durduğunu belirtmişti.

Elektrik santralinin ihtiyacını karşılamak için her ay 10,4 milyon dolar vergi ödenmesi gerekiyor. Gazze'deki Enerji Kurumu ise litre başına 0,8 dolar vergiyi ödemeden yakıtı gerçek fiyatından satın almak istiyor.

Abluka altındaki Gazze'nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin, yalnızca 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır'dan 32 megavat elektrik sağlanırken, akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık duran Gazze'deki santralden yalnızca 60 megavat elde edilebiliyor.

(AA)

Yorumlar