ABD'den İsrailli Casusla İlgili Sürpriz Karar

ABD Şartlı Tahliye Komisyonu İsrail’e bilgi sızdırmakla suçlanan Amerikalı eski istihbaratçı Jonathan Pollard için önümüzdeki Kasım ayında serbest bırakma kararı aldı. Alınan karara göre serbest bırakıldıktan sonra Pollard’ın 5 yıl boyunca ABD’de kalması gerekecek.  

Görüntülenme: 1069 Tarih: 31 Temmuz 2015 01:58
ABD'den İsrailli Casusla İlgili  Sürpriz Karar

ABD Şartlı Tahliye Komisyonu İsrail’e bilgi sızdırmakla suçlanan Amerikalı eski istihbaratçı Jonathan Pollard için önümüzdeki Kasım ayında serbest bırakma kararı aldı. Alınan karara göre serbest bırakıldıktan sonra Poll

ard’ın 5 yıl boyunca ABD’de kalması gerekecek.

Bazı yorumcular, bu kararın İran’la yapılan nükleer anlaşma sebebiyle ABD ve İsrail arasındaki gerginliğin dinmesi amacıyla alındığını söylüyor. Amerikalı bazı yetkililer ise kararın ABD’nin ulusal güvenliğine zarar verdiği görüşünde.

Serbest bırakılmasının ardından 5 yıl ABD’de kalma zorunluluğu getiren karara göre Jonathan Pollard New York’ta oturma izni alacak. Avukatları ise serbest bırakılmasının hemen ardından İsrail’e gitmesi yönünde izin alabilmek için Obama’yı ikna etmeye çalıştıklarını açıkladılar.

Dr. Edmund Ghareeb, konuyla ilgili olarak eski Amerikan başkanının Pollard’ın serbest bırakılmasına kesinlikle izin vermeyeceği yönünde karar beyan ettiğini, aynı şekilde Savunma Bakanı’nın da Amerika’nın güvenliğini tehlikeye atması sebebiyle serbest bırakılmasını onaylamadığını hatırlattı.

Amerika Deniz Kuvvetlerinde sivil istihbaratçı olarak çalışan Jonathan Pollard 1986 yılında Amerika’nın silah gücü, istihbarat birimleri ve benzeri konularla ilgili gizli bilgilerini İsrail’e sızdırmak suçundan tutuklanmıştı. Üstelik bu bilgilerden bazıları Sovyetler Birliği ve diğer bazı devletlerin istihbaratının eline de geçmiş, ancak yine de Amerikalı yetkililerin ifade ettiğine göre olay sonrasında ABD, güvenlik sisteminde köklü bir değişime gitmemişti. 

 

İSLAMİ ANALİZ

Yorumlar