Siyonist Siteden Hamas-İran İlişkileri Haberi

İsrail’de yayın yapan “Times Of Israel” sitesinde yer alan bir haberde Hamas mensubu bir gencin gözaltına alındığı ve sorgu esnasında Hamas’la ilgili bilinmeyen birçok bilgiyi İsrail’e verdiği iddia edildi.  

Görüntülenme: 1437 Tarih: 12 Ağustos 2015 04:17
Siyonist Siteden Hamas-İran İlişkileri Haberi

İsrail’de yayın yapan “Times Of Israel” sitesinde yer alan bir haberde Hamas mensubu bir gencin gözaltına alındığı ve sorgu esnasında Hamas’la ilgili bilinmeyen birçok bilgiyi İsrail’e verdiği iddia edildi.

Filistin’de askeri savaşın yanı sıra, enformasyon savaşının da önemli bir mücadele alanı olduğunu göz önüne aldığımızda, söz konusu haberin yıpratma amacı güden ve Hamas’ı psikolojik olarak zayıflatmayı hedefleyen bir haber olduğu aşikâr.

Ancak haberin içeriğinde geçen iddialar bile İsrail’in Hamas’ın askeri gücünden, İran’la olan ilişkilerinden ne derece korktuğunu göstermesi açısından manidar. Buradan hareketle yayımladığımız haberimizi, bir teyit amacıyla değil tersinden bir okuma üzerinden çıkarımda ve yorumda bulunma amacıyla yayımlıyoruz.    

Sitede yer alan haber metninin tercümesi şu şekilde:

İbrahim Adil Şahade Eş-Şair Gazze’den İsrail’e geçmeye çalıştığı esnada gözaltına alındı. Eş-Şair sorgu esnasında, savaş malzemelerinin Gazze’nin yeniden imarı için girdiği iddia edilen inşaat malzemeleriyle birlikte Gazze’ye sokulduğunu söyledi.

Salı günü Şabak İstihbarat Servisi’nin yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz ay tutuklanan Hamas mensubu İbrahim Şahade Eş-Şair, Şabak ve İsrail polisinin beraber yaptığı sorguda Hamas’ın Gazze’deki tünelleri, yeni oluşturduğu savaş stratejisi, İran’dan aldığı maddi destek ve bu desteğe nasıl ulaştığı gibi konularda önemli bilgileri paylaştı.

Gazze’nin güneyindeki Refah’ta ikamet eden 21 yaşındaki İbrahim Adil Şahade Eş-Şair’in tutuklandığı bilgisinin açıklanmasına dün izin verildi.

Hamas’ın askeri kanadında tünel kazma işinde çalışan Şahade Eş-Şair, Temmuz ayının başlarında Erez Sınır Kapısı üzerinden Gazze’den İsrail’e geçmeye çalıştığı esnada tutuklandı.

Yapılan sorguda Eş-Şair Hamas’ın gelecekte İsrail’le gireceği olası savaşta İsrail’e saldırmak amacıyla tünel kazma çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Kendisinin son birkaç aydır bazı tünellerde çalıştığını söyleyen Eş-Şair, tünelleri inceleme fırsatı bulduğunu, Refah’tan kazmaya başlanan tünellerin Kerem Şalom Sınır Kapısı yönüne doğru ilerlediğini ve İsrail’in içine kadar devam ettiğini söyledi.

Hamas’ın Refah’taki tünelleri hakkında ayrıntılı bilgi veren Şahade Eş-Şair tünellerin bulunduğu yer, giriş noktaları ve tünel yoluyla ilgili tüm bilgileri İsrailli güvenlik görevlilerine verdi. Yeni bir tünel yolunun daha hazırlandığını söyleyen Şair bu yolla İsrail’e sürpriz saldırılar yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Şabak yetkililerinin ifadesine göre Şair savaş için verdikleri gelişmiş silahların kullanımı, savaş eğitimi gibi çeşitli eğitimlere bireysel olarak katılıyordu.

Geçtiğimiz yaz Gazze’de yaşanan savaşta Şahade Şair, lojistik destek birimindeydi ve savaşçılara askeri teçhizat ve patlayıcı tedarik etme görevini görüyordu. Şair bir askeri operasyona dâhil olduğunu, operasyonda tanksavarlara patlayıcı yerleştirdiklerini de itiraf etti.

Hamas içerisindeki savaşçıları ve önemli kişileri tanıdığını ifade eden Şair, Hamas’ın İran’la olan ilişkisi ve İran’ın Hamas’a verdiği askeri destekle ilgili de bilgi verdi.

İran’ın mali ve askeri yardım yaptığını söyleyen Şair, Gazze’ye gelişmiş silahlar ve gelişmiş elektronik aletler gönderdiğini, bu aletler sayesinde Gazze semalarında gezinen insansız hava uçaklarının kontrol mekanizmalarına müdahale edilebildiğini ifade etti. Şair İran’ın İsrail’in hava sahasını delme gücüne sahip uçakların nasıl kullanıldığı hakkında Hamas savaşçılarına eğitim verdiğini de itiraf etti.

Hamas’a bağlı Nuhbe Birlikleri hakkında da ayrıntılı bilgi veren Şair, hareketin tanksavar ve uçaksavar gücü, gözlem noktaları gibi hususlarda bilgi verdi. Ayrıca kilometrelerce öteden İsrail’i görüntüleme imkânına sahip olduklarını da itiraf etti.

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz günlerde Hamas Hareketi kısa bir video yayınlamış, videoda İsrail’in önceki Genelkurmay Başkanı Benny Gantz İsrail sınıra yakın bir bölgede bir silah tarafından nişan alınmış bir şekilde gösterilmişti.

Eş-Şair Hamas’ın son Gazze Savaşı’ndan sonra stratejisini değiştirdiğini söyledi. Şu anda Hamas’ın kullandığı savaş malzemelerinin içeriye nasıl girdiği sorusuna ise Şahade Eş-Şair, savaş sonrasında tahrip olan binaların yeniden imarı bahanesiyle içeriye giren inşaat malzemelerinin arasında girdiğini ifade etti.

Eş-Şair Hamas savaşçılarının evlerinde çeşitli mühimmat ve patlayıcılar barındırdığını, çünkü İsrail’in silah depolarını hedef almasından korktuklarını, her savaşçının evinde 50 kg. civarında patlayıcı bulunduğunu söyledi.

31 Temmuz günü Bi’r Seba’daki merkez mahkemesinde yapılan duruşmada İbrahim Adil Şahade Eş-Şair hakkındaki suçlamalar açıklandı. Mahkemede Şair yasak bir örgüte olmak, bu örgütün eylemlerine katılmak, öldürmeye teşebbüs, yasak olmasına rağmen askeri eğitim almak ve bunun gibi birçok şeyle suçlandı.

 

İSLAMİ ANALİZ

Yorumlar