Güney Kıbrıs İle Siyonist israil Arasında Savunma ve Güvenlik Anlaşması

Kıbrısta KKTC ve Rum Kesimi arasında süren müzakereler gündemdeki sıcaklığını korurken, Rum gazetelerinde çıkan haberler Kıbrıstaki asıl tehlikeyi gözler önüne seriyor.  

Görüntülenme: 1191 Tarih: 14 Ağustos 2015 11:42
Güney Kıbrıs İle Siyonist israil Arasında Savunma ve Güvenlik Anlaşması

Tolga Saçıkaralı'nın haberi 

Kıbrıs’ta KKTC ve Rum Kesimi arasında süren müzakereler gündemdeki sıcaklığını korurken, Rum gazetelerinde çıkan haberler Kıbrıs’taki asıl tehlikeyi gözler önüne seriyor. Rum kesiminde yayın yapan Fileleftheros Gazetesi, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında gerçekleştirilen görüşmelerde, Rum yetkililerin İsrailli mevkidaşlarıyla savunma ve güvenlik konularında beraber hareket etme hususunda mutabakat sağladıklarını belirtti. Geçtiğimiz günlerde Tel Aviv’de bir araya gelen tarafların, Rum Kesiminin güvenliği konusunda vardığı mutabakat, Rumların bir yandan KKTC ile barış müzakereleri yürüttüğünü, bir yandan da savunma ve güvenlik gibi iki önemli meselede İsrail ile yakınlaşarak kendisine yeni bir garantör bulduğu yorumlarına sebep oldu.

ANLAŞMA MADDELERİ: SAVUNMA VE GÜVENLİK

Fileleftheros Gazetesi, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in kısa zaman önce İsrail’e gerçekleştirdiği ziyarette İsrailli muhatabı Moşe Yalon ile yaptığı görüşmeler sırasında, iki ülke tarafından atılacak önemli adımlar konusunda mutabakata varıldığını açıkladı. Güney Kıbrıs ile İsrail’in savunma ve güvenlik alanında stratejik işbirliğini ileriye götürmekte oldukları ve bu gidişata yönelik önemli kararlar alındığı ifade edildi.

Rumların yeni ağabeyi İsrail!

Siyonist İsrail ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi, savunma ve güvenlik konularında stratejik işbirliği kararı aldı. Doğu Akdeniz’in güvenliği konusunda “beraber hareket etme” kararı alan Rum ve İsrail savunma bakanları, geçtiğimiz günlerde Tel Aviv’de bir araya gelmişti. Rum Kesimi ile İsrail’in bu yakınlaşması, “İsrail adanın yeni garantörü mü oluyor?” sorularını gündeme getirdi.

Güney Kıbrıs ile İsrail’in savunma ve güvenlik alanında stratejik işbirliğini ileriye götürmekte oldukları ve bu gidişata yönelik önemli kararlar alındığı ifade edildi. Fileleftheros gazetesi, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in kısa zaman önce İsrail’e gerçekleştirdiği ziyarette İsrailli muhatabı Moşe Yalon ile yaptığı görüşmeler sırasında, iki ülke tarafından atılacak önemli adımlar konusunda mutabakata varıldığını açıkladı. Elindeki bilgilere dayanarak, iki ülkenin, Doğu Akdeniz bölgesinin güvenliğiyle ilgili bütün konularda iletişimde bulunacaklarını yazan gazete, bunların, “terör” gibi asimetrik tehditlerle ilgili meselelerdeki paylaşımı, enerji altyapılarının güvenliği, aynı zamanda internet gibi başka alanlarda ortaya çıkabilecek tehditlerle alakalı olduğunu da belirtti.

GÜNEY KIBRIS VE İSRAİL’DEN ASKERİ TATBİKAT

İsrail ve Güney Kıbrıs ile yapılan stratejik işbirliği anlaşmasının önemli bir parçasının da, iki ülkenin işbirliğinin silahlı kuvvetlerini de kapsadığını kaydeden gazete, bunun iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli bir parçası olarak kabul edilmekte olduğunu, çünkü iki ülkeden silahlı kuvvetlerin ortak tatbikatlar yapma imkânı bulacaklarını kaydetti.

YALON SONBAHARDA KIBRIS’A GELİYOR

İşbirliği ve eğitim başlığının, özellikle iki ülkenin “Münhasır Ekonomik Bölgeleri” içerisindeki güvenlik kısmını da içine alacağını yazan Fileleftheros gazetesi, İsrail Deniz Kuvvetleri’nin bu konuya son yıllarda büyük önem verdiğini vurguladı. Gazete, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon’un, iki ülke arasında Tel Aviv’de gerçekleştirilen görüşmelerin sürdürülmesi için önümüzdeki Sonbahar’da Güney Kıbrıs’a gelmesinin beklendiğini de yazdı.

Güney Kıbrıs ve İsrail’den askeri tatbikat

İsrail ve Güney Kıbrıs ile yapılan stratejik işbirliği anlaşmasının önemli bir parçasının da, iki ülkenin işbirliğinin silahlı kuvvetlerini de kapsadığını kaydeden gazete, bunun iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli bir parçası olarak kabul edilmekte olduğunu çünkü iki ülkeden silahlı kuvvetlerin ortak tatbikatlar yapma imkânı bulacaklarını kaydetti.

MİLLİ GAZETE

Yorumlar