Batı Yaka Direnişi Siyonistlerin Kabusu Oldu

Bu konuda yayınlanan rapora göre her ne kadar bu eylemler amatörce olsa da, eylemlerde önemli bir artış var. Son bir yıl içinde Siyonist işgal güçleri 8 esir alma operasyonunu engellerken, Filistin Yönetimi’ne bağlı güçler de en az 1 eylemi engelledi. 

Görüntülenme: 1191 Tarih: 15 Ağustos 2015 12:18
Batı Yaka Direnişi Siyonistlerin Kabusu Oldu

Siyonist işgal ordusuyla Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi’ne bağlı güçlerin direniş hareketleriyle onlara bağlı şahıslara karşı sürdürdükleri yoğun güvenlik operasyonlarına ve operasyonlarla onlara nefes aldırmamalarına rağmen, Batı Yaka’da Siyonist hedeflere yönelik yapılan direniş eylemleri işgal rejimini bir hayli rahatsız ediyor ve uykusunu kaçırıyor. Ancak işgal rejimini ve bu rejimdeki güvenlik kurumlarını asıl korkutan husus, bu eylemlerin aktif Filistinli gruplarla organik bir bağı olmayan bireyler tarafından planlanması ve uygulanmasıdır.

İşgal rejimi askeri istihbaratına yakınlığıyla bilinen Walla internet sitesi, direnişin gerçekleştirdiği veya Filistin Yönetimi ile İsrail istihbaratının engellediği eylemlerin İsrailli yetkilileri ciddi manada huzursuz ettiğini ve uykularını kaçırdığını ifade etti. Korkularını artıran asıl hususun ise eylemleri gerçekleştirenlerin belli bir örgüte veya bu örgütlere ait hücrelere bağlı olmamaları olduğunu hatırlattı. Bu hususu ortaya çıkaran raporlara göre, eylemleri yapan amatör şahıslar bu eylemleri, üniversite ve sosyal paylaşım sitelerinde tanıştıkları arkadaşları aracılığıyla yapıyorlar.

Esir alma eylemleri

Bu konuda yayınlanan rapora göre her ne kadar bu eylemler amatörce olsa da, eylemlerde önemli bir artış var. Son bir yıl içinde Siyonist işgal güçleri 8 esir alma operasyonunu engellerken, Filistin Yönetimi’ne bağlı güçler de en az 1 eylemi engelledi.

Walla sitesi tarafından yayınlanan rapora göre, Siyonist işgal güçleri son yedi ay içinde 17 feda eylemini engelledi. Bu eylemleri yapmak isteyenlerin ve bunun için plan hazırlayanların çoğunluğu İslamî Direniş Hareketi (Hamas) ve diğer direniş gruplarına mensup iken, bu eylemlerden 7’sine niyetlenen şahıslar ise hiçbir Filistinli gruba mensup değildi.

Walla sitesine göre, başarısız kılınan bu eylemlere, Filistin Yönetimi’ne bağlı güçlerin Batı Yaka’da engellediği ve başarısız kıldığı eylemler dâhil değildir.

İstatistiki rapor, engellenen veya başarısız kılınan 17 eylemden beşinin Hamas mensupları, beşinin diğer direniş grupları, yedisinin ise hiçbir grup ve harekete bağlı olmayan şahıslar tarafından planlandığını ifade etti.

 Filistin Yönetimi’ne bağlı güçler direnişi engelliyor

İşgal altındaki Filistin topraklarında Siyonist hedeflere yönelik yapılan eylemlerle ilgili oldukça etraflı sayılan rapor, Batı Yaka’da işgalcilere karşı eylemlerin bir hayli arttığını gösteriyor. Daha çok eylem yapmak isteyen direniş grupları bölgede Filistin Yönetimi’ne bağlı güçlerin oluşturduğu güvenlik duvarına çarpıyor.

Rapora göre Abbas’a bağlı bu güçler son 7 ay içinde işgalcilere yönelik 111 eylemi engelleyip başarısız kıldı. Bunlar arasında ateş açma, patlayıcı yerleştirme, işgal askerlerini esir alma ve istişhad eylemleri yer alıyor. Yine rapora göre bu eylemlerini yarısı (62 eylem) Hamas’a mensup şahıslar tarafından planlanmış. Hamas hareketi 2000-2006 yıllarından farklı metot ve yollar kullanıyor. Eylemleri yapanlar, küçük yaşlardan beri hareketle irtibatlı olan kişilerdir.  Bunlar, Gazze veya başka bir yerden dış bir destek olmadan eylemlerini yapıyorlar. Rapora göre en son Beyt Lakya’da çökertilen Hamas’a bağlı hücre böyle bir hücredir.

İşgal altındaki Filistin topraklarında yayınlanan istatistikler, Ramazan ayı ve bayramdan sonra Batı Yaka’da direniş eylemlerinin artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Filistin Li’l-Hivar Merkezinin yayınladığı rapora göre, geçen ay Filistinli bebek Ali Devabişe’nin yakılarak şehit edilmesi ve Hamas hareketinin Siyonistlerin Mescidi Aksa’yı kirletmelerinden sonra Öfke Cuması için çağrı yapması Batı Yaka’nın birçok şehir ve beldesinde işgalciyle çatışmaları başlattı. Geçen ay meydana gelen şiddetli çatışmalarda 6 Filistinli şehit olurken, onlarca kişi de yaralandı. Batı Yaka’nın birçok noktasında yapılan eylemlerde 37 Siyonist de yaralandı.

Siyonist işgalcilere ateş açma ve çatışmalar

Direniş güçlerinin askeri operasyon ve eylemlerine geniş yer ayıran rapora göre geçen ay Batı Yaka’da biri Ramallah diğeri Kalkiliya’da olmak üzere iki eylemde silahlar kullanılırken, Ramallah yakınlarında bir bıçaklama eylemi ve dokuz hedefe de patlayıcı ile saldırı düzenlenmiştir.

Haziran ayına göre Temmuz ayında silahlı eylemlerde görülen azalmanın nedenine değinen rapor, işgal güçleriyle Abbas’a bağlı güçlerin direniş güçlerine karşı yaptıkları yoğun operasyonlarla bu operasyonlarda birçok kişiyi tutuklamaları ve askeri hücreleri çökertmelerinin sebep olduğu ifade edildi.

İşgal güçleriyle temasın olduğu noktalarda meydana gelen çatışma ve eylemlere de bir bölüm ayıran rapora göre, geçen Temmuz ayında 285 çatışma yaşanırken, Siyonist hedeflere yönelik 66 molotof ve patlayıcı ile saldırma eylemi meydana gelmiştir.

fiem

Yorumlar