Hamas Abbas'ın Ayak Oyunlarına Tepkili

Gazze’yi yöneten Hamas, Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi’nin yeniden kurulmasına yol açan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın istifasının ulusal uzlaşıya karşı darbe niteliğinde olduğunu söyledi.  

Görüntülenme: 1276 Tarih: 24 Ağustos 2015 13:29
Hamas Abbas'ın Ayak Oyunlarına Tepkili

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın Filistinlilerin çatı örgütü Filistin Kurtuluş Örgütü’nden (FKÖ) istifası sonrası örgütün en yetkili karar mercii konumundaki yürütme komitesinin sıfırdan kurulması gerekiyor. Hamas, Abbas'ın istifasıyla yol açtığı yürütme kurulunun yeniden kurulması durumunun ulusal uzlaşıya karşı bir darbe niteliğinde olduğunu söyledi. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Abbas’ın adımının yönetimi tekeline almaya yönelik olduğunu ve ulusal uzlaşıyı gerçekleştirmek için ciddi bir kararlılık olmadığın savunurken Hamas’ın Abbas'ın hamlesine karşı seçeneklerini değerlendireceğini belirtti.

Abbas, FKÖ’nun yürütme komitesinin başkanlığından Cumartesi 22 Ağustos’ta dokuz üyesi ile beraber istifa etmişti. Komitenin iç tüzüğü gereğince üyelerinden üçte birinden fazlasının istifası halinde  yürütme kurulunun feshedilmesi ve üyelerin yeniden seçilmesi gerekiyor.

Hamas, FKÖ’yü etkisini altına alan Abbas’ın liderliğindeki Fetih Hareketi ile 2005’te bir anlaşmaya varmıştı.  İki hareket, FKÖ’da reforma gidilmesi gerektiği ve bu konuda ilk adım olarak kuruluşta tüm Filistinli hareketlerin temsil edilmesi konularında mutabakat sağlanmıştı.

Yürütme Komitesi, FKÖ’nün en yetkili karar mercii konumunda bulunuyor. Komite tüm Filistinliler adına İsrail ile barış görüşmelerini yürütüyor.

Sorun Hamas’ın İsrail’le yürüttüğü müzakereler

Abbas’ın neden böyle bir hamleye başvurduğu sorusunun cevabı, Hamas’ın İsrail’le yürüttüğü dolaylı müzakerelerde yatıyor. Zira Hamas ilk kez FKÖ’nün ya da Abbas’ın liderliğindeki Fetih hareketi’nin temsilcileri olmadan İsrail ile böyle bir müzakere sürecine giriyor.

Ramallah merkezli Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Hamas’ın İsrail’le tek taraflı müzakerelerinin Hamas’ın yönetimindeki Gazze’nin Batı Şeria’dan kopartılmasını daha da derinleştireceğini savunuyor. Tepkisini de Fetih ile Hamas arasında uzun bir müzakere süreci ardından geçen yıl ortakça kurulan Rami Hamdallah’ın liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti’nde değişikliğe gitmekle ortaya koydu.

Gazze’de abluka sorunu

İsrail, 2006'da düzenlenen demokratik seçimi kazanan Hamas'ı kabul etmediği gerekçesiyle Gazze'yi ablukya aldı. Son altı yılda üç kez İsrail saldırılarına maruz kalan Gazzeliler, hem yaşadıkları savaş hem de ablukadan dolayı zor şartlar altında yaşıyor.

Bölgeden atılan roketleri bahane ederek Gazze'ye yönelik düzenlediği son saldırısında İsrail, çoğu çocuk, kadın ve yaşlı iki binden fazla Filistinliyi öldürmüştü. 51 günlük savaşı sona erdiren ateşkes anlaşması gereği Hamas ile İsrail ablukanın kaldırılmasını müzakere ediyor.

Hala bir sonuca bağlanmayan müzakerelerde Hamas’ın uzun vadeli olarak İsrail’e saldırmaması karşılığında Gazze’de ablukanın kaldırılması ve bir limanın kurulması, masadaki fikirlerden bazıları.

 

 

Kaynak : El-Cezire Türk

Yorumlar