İran İle Hamas Arasındaki İlişkiler Bozuldu Mu?

"Arap baharı" başlayınca Katar-Türkiye-Suudi Arabistan ekseninden yana tavır alan ve merkezini Şam'dan Doha'ya taşıyarak İran'dan uzaklaşan Hamas, ilişkileri düzeltmeye çalışıyor. 

Görüntülenme: 1397 Tarih: 25 Ağustos 2015 14:00
İran İle Hamas Arasındaki İlişkiler Bozuldu Mu?

Al Monitor'den Ali Hashem'e konuşan bir Hamaslı yetkili, "Arap baharı"nda hiç taraf tutmadıklarını, ancak olan bitenlere ilişkin kendi sözlerinin bulunduğunu söyledi.

"İran dostumuz" diyen yetkili, ilişkileri normalleştirmeye çalıştıklarını ancak her iki taraftan da zorluklar çıkartıldığını belirtti.

İran'ı sık sık ziyaret eden yetkili, Halid Meşal'in Tahran'ı ziyareti için birkaç kez plan yapıldığını, ancak ziyaretin planlandığı gibi gitmeyeceğinden duyulan şüphe nedeniyle hep ertelediklerini vurguladı.

"Şüphe" ise, Halid Meşal'in İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüştürülmeyeceğinde endişelenmesi. Meşal'e göre, Ayetullah Hamaney'le buluşmadığı bir İran gezisi yararsız.

Hamaslı yetkili, İranlı yetkililerle Meşal arasında güvensizlik olduğunu söylerken, başka Hamas yetkililerinin Tahran'ı sürekli ziyaret ettiğini ve bunun ilişkilerin o kadar da kötü olmadığını gösterdiğini ileri sürdü.

Kaynağa göre, İran'daki bir kanat Hamas'la hiçbir ilişki istemezken, Hamas'taki bir kanat da ilişkilerin gelişmesini istemiyor. 

Ancak kaynak, Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani ile Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İran-Hamas ilişkilerinde yeni bir sayfa açmak için çabaladığını vurguladı.

Al Monitor'e konuşan İranlı bir kaynak ise, Tahran'ın Filistin'e her zaman öncelik verdiğini ve nükleer anlaşmadan sonra da bunun böyle devam edeceğini söyledi.

İsmi açıklanmayan yetkili, Hamas'ın siyasi liderliğiyle Suriye konusunda siyasi fikir ayrılıklarının bulunduğunu, ancak bunun direniş ve silahlı kanatla ilişkileri etkilemediğini kaydetti.

Öte yandan, Hamas heyetinin Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretin de ikili ilişkileri etkilediği belirtiliyor.

abna.ir

Yorumlar