BAE Büyükelçisinin İsrail Aşkı

“Huffington Post” gazetesinin internet sitesinde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin ABD’deki büyükelçisi Yusuf El-Uteybe ile ilgili bir rapor yayınlandı.  

Görüntülenme: 1056 Tarih: 04 Eylul 2015 04:32
BAE Büyükelçisinin İsrail Aşkı

“Huffington Post” gazetesinin internet sitesinde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin ABD’deki büyükelçisi Yusuf El-Uteybe ile ilgili bir rapor yayınlandı. Raporda Uteybe’nin İsrail’in ABD büyükelçisiyle samimi ilişkilere sahip olduğu bilgisine yer verildi.
 
Rapora göre, Amerikalı bir kaynak ikilinin birçok konuda aynı yaklaşıma sahip olduğunu ve Abu Dabi veliahdına yakınlığıyla bilinen Uteybe’nin “siyasal İslam”ın en büyük düşmanlarından olduğunu söylüyor. 
 
Raporda yalnızca Filistinlilerle ilgili konularda anlaşamadıkları, ancak aralarında güçlü bir güven ilişkisinin kurulduğu da ifade ediliyor. 
İsrail büyükelçiliğindeki üst düzey bir yetkili ise bu stratejik ittifakı şöyle yorumluyor: “Arapların ve İsrail’in beraber hareket etmeleri bu ilişkinin getirdiği en büyük kazanç… Bu sayede ideolojiden ve siyasetten uzaklaşarak birlik olup daha da güçlenebiliriz.” 
 
Raporda İsrail’in ABD’deki büyükelçisi Ron Dermer’in bu sene Netenyahu’nun Amerikan kongresinde yapacağı konuşmaya Yusuf El-Uteybe’yi de çağırdığı, ancak Uteybe’nin ülkesinin hassasiyetleri sebebiyle bu daveti geri çevirdiği ifade ediliyor. Öte yandan Uteybe –sözcüsünün aktardığına göre- Dermer’la yakın arkadaş oldukları iddiasını da yalanlıyor.
 
Raporda Uteybe’nin kişisel hayatına da yer veriliyor. Uteybe’nin babasının bir dönem Petrol Bakanı olarak görev aldığı, 4 evlilik yaptığı, Yusuf El-Uteybe’nin annesi olan eşinin ise Mısırlı olduğu ifade ediliyor. 
 
Ayrıca Uteybe’nin Mısır’da bir Amerikan kolejinde eğitim gördüğü ve çok genç yaşta Kahire’deki ABD büyükelçisi Frank Wisner ile tanıştığı, üniversiteyi ise Georgetown’da okuduğu belirtiliyor.
 
Uteybe 2000 yılında Muhammed Bin Zayid Bürosunda uluslararası ilişkiler alanına müdür olarak atanmış ve “BAE’nin savunma dosyasını, BAE’deki silah gücünü ve Amerika’yla kurulan askeri ilişkileri takip eden” bir görev üstlendikten sonra Amerika ve BAE arasındaki askeri ve stratejik bağın tesisinde  aracı rolü oynamıştı.
 
Diğer yandan Uteybe’nin Washington’daki BAE büyükelçisi vasfına dayanarak, büyükelçilikte protokol sorumluluğunu üstlenmek üzere Amy Little Thomas’ı göreve getirdiği ifade ediliyor. Nitekim Thomas da Bush döneminde protokol alanında aktif çalışanlardan biri olarak görev almış, birçok konuda etkili olmuştu. 
Uteybe’nin raporda Amerika’daki sağ kanada daha yakın olup cumhuriyetçilerle de uyum içerisinde olduğu, ancak Obama yönetimini eleştirdiği ifade ediliyor. 
Raporda BAE’nin Washington’daki şirketlerle ilişkilerini güçlendirmek içim milyon dolarlar harcadığı, büyükelçinin Amerika’da yakın arkadaşları için çeşitli parti ve ziyafetler hazırladığı, ayrıca gezi amacıyla özel uçaklar kullanarak Abu Dabi’ye ziyarete götürdüğü ifade ediliyor.
BAE’nin 2013 yılında Abu Dabi’nin dışarıya daha da güzel gösterilmesi hedefiyle 14.2 milyon dolar harcama yaptığı, öte yandan çok sayıda kuruma da yardım amacıyla yıllık yüz milyonlarca yardım yaptığı belirtiliyor. 
 
Rapora göre yardım alan kurumların isimleri şu şekilde: “The EastWest Institute, The Aspen Institate, Center for American Progress, Center for Strategic and International Studies”…
 
Gazetedeki raporda BAE büyükelçisinin Arap Baharıyla ilgili yorumuna da yer veriliyor. Uteybe’ye göre Mısır’da İhvanı Müslimin’in güçlenmesi büyük bir tehlike anlamına geliyor ve bu durum BAE’nin varlığını tehdit ediyor. Nitekim Uteybe Mısır’daki gösteriler boyunca ABD’yi Mübarek’in yanında yer almaya ikna etmeye çalışmıştı. 
 
Uteybe’nin ABD yönetimine darbeden sonra Mısır’a dönük silah sevkiyatıyla ilgili yasağın kaldırması için baskı yapması sebebiyle ABD’de “Sisi’nin büyükelçisi” olarak tanındığı ifade ediliyor. 
 
Raporda Uteybe’nin yegane gayesinin Amerika’da BAE’nin özellikle de teröre ve IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede en güçlü müttefik olduğu düşüncesini yaygınlaştırmak olduğu söyleniyor. Öte yandan 2010 yılında Uteybe’ye “Sizce ABD’nin nükleer programı durdurmak için İran’ı vurması gerekir mi?” şeklinde soru yöneltildiğinde Uteybe’nin “Kesinlikle evet” cevabını verdiği biliniyor.
 

İslami Analiz

Yorumlar