Siyonistler Suriye'nin Bölünmesini İstiyor

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post'ta yayımlanan bir değerlendirme yazısında, yakın gelecekte Suriye'nin tek parça haline gelmesinin mümkün görünmediği, bu nedenle ülkeyi ayrı entitelere bölme zamanının gelmiş olabileceği savunuldu.  

Görüntülenme: 1105 Tarih: 23 Eylul 2015 11:00
Siyonistler Suriye'nin Bölünmesini İstiyor

Suriye'de "siyasi çözüm" arayışları sürerken, İsrail'in sürece nasıl müdahale edeceği hala belirsizliğini koruyor.

Rusya'nın sahaya inmesini hoş karşılamayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Rus lider Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeden istediğini elde edemedi.

Sağ eğilimli Jerusalem Post gazetesinde Gideon Sa'ar ve Dr. Gabi Siboni imzasıyla yayımlanan bir yazı ise oldukça dikkat çekici.

Gideon Sa'ar, eski bir Likud milletvekili. Sa'ar ayrıca İçişleri Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı da yapmış bir isim.

Gabi Siboni ise çeşitli düşünce kuruluşlarına danışmanlık yapan bir albay. Yani, makalenin yazarları önemli isimler.

Yazıda, Suriye'nin bütün bir devlet olarak ortadan kalktığı, yakın bir gelecekte de yeniden birleşmesinin mükün görünmediği ileri sürülüyor.

Yazarlar, öngörülebilir gelecekte Suriye'nin topraklarının tamamını kontrol edebilen tek bir hükümetin kurulamayacağını iddia ediyorlar.

Sa'ar ve Siboni bu nedenle "eski Suriye'yi başka bir hükümet eliyle istikrara kavuşturma" fikrinin temelsiz olduğunu savunuyor.

"İç savaş" boyunca Suriye'nin demografik temelli kontrol alanlarına ayrıldığını düşünen yazarlar, göç dalgaları ile birlikte "oldukça homojen demografik bölgelerin oluştuğunu" ileri sürüyor.

Jerusalem Post makalesinin yazarlarına göre, bu şartlar altında Suriye'nin etnik temelli bir dizi "devlet benzeri" entiteye hukuki olarak ayrışması "doğal ve beklenen bir sonuç."

Yazarlara göre bu bölünme aynı zamanda bölgeyi istikara kavuşturmak ve süregiden savaşı durdurmak için de gerçek bir fırsat.

Buna göre Suriye'nin 4 bölgeye bölünmesi mümkün: Kıyıda Alevi devleti, güneyde Cebel Dürzi ve Ürdün sınırında Dürzi devleti, kuzeyde Kürt devleti ve geri kalan bölgelerde de Sünni devleti.

Yazarlar, bu devlet ya da devletimsileri bir federasyon ya da konfederasyon altında birleştirmeyi öneriyorlar.

Jerusalem Post yazarları, bu devlet oluşumlarının Suriye tarihinde yerinin olduğunu, Fransız mandası altında da Suriye'nin 5 farklı "yarı-devlete" ayrıldığını hatırlatıyorlar.

Yazıda, Suriye'de bir Kürt entitesinin Türkiye'nin tepkisini çekeceği, Ankara'yı ikna için bu entitenin Suriye dışına yayılmayacağının garantisinin verilebileceği söyleniyor.

Yazarlar, bu planın IŞİD'i yenmek isteyen bölgesel ve küresel güçlerin de çıkarına olacağını iddia ediyorlar.

100 yıl önce Sykes-Picot anlaşmasının Ortadoğu'yu "ulus-devletlere böldüğünü" ve anlaşmanın bölgedeki etnik ve demografik mantıkla pek ilgilenmediğini söyleyen yazarlar, şimdi en azından Suriye'de bu anlaşmaya "elveda" denmesi gerektiğini vurguluyor.

abna.ir

Yorumlar