Siyonist Basın Türkiye-İsrail İlişklierinin Düzeleceğini İddia Etti

Yediot Ahronot ve Haaretz, 1 Kasım seçim sonuçlarını sayfalarına taşıdı.  

Görüntülenme: 1021 Tarih: 04 Kasım 2015 10:07
Siyonist Basın Türkiye-İsrail İlişklierinin Düzeleceğini İddia Etti

İsrail'de başbakan Benyamin Netenyahu'ya yakınlığı ile bilinen siyasi kaynaklar, Türkiye'de Adalet ve Kalkınma Partisinin zaferiyle sonuçlanan seçimlerin İsrail-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağını belirtiyor.
 
İsrail'in en çok okunan ve yönetime yakınlığıyla bilinen gazetelerinden Yediot Ahronot gazetesi de Salı günü seçim sonuçlarıyla beraber İsrail - Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerde yeni bir sayfa açılması için şartların oluştuğunu yazdı. Gazete de ayrıca iki ülke arasındaki ticari hacmin Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde tarihteki en yüksek oranlara ulaştığını belirtti. Gazete ayrıca diğer bölge ülkeleriyle ilişkilerinde kriz yaşayan Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrar için Yahudi Devletiyle ilişkilerinin önemine atıfta bulundu.
 
Bir diğer İsrail gazetesi Haaretz'de yayınlanan haberde ise Türkiye ve İsrail arasında yapılan barış görüşmelerinin gizlice sürdüğü yazıldı. Gazete Roma'da Türk Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Dışişleri Bakanlığında genel müdür olan Dore Gold arasında İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Yossi Cohen'dan habersiz yapılan görüşmenin bunun kanıtı olduğunu ileri sürdü.
 
İsrail basını daha önce Feridun Sinirlioğlu'nun Ahmet Davutoğlu tarafından dışişleri bakanı olarak atanmasına geniş yer ayırmıştı. 
 
Basında çıkan haberlerde İsrail kaynakları Sinirlioğlu'nun dışişleri bakanlığına atanmasıyla beraber ilişkilerin normale dönmesi açısından duydukları rahatlığı belirtmişlerdi. Dore Gold daha önce de: "Sinirlioğlu ile aramızda iletişim sağladığımız kanallar var ve bu kanallar süreçte ilerleme sağlamak için gelecekte de kullanılacak." açıklamalarında bulunmuş, İsrail'den Sinirlioğluna atanmasıyla beraber kutlama mektubu gönderilmişti. Dore Gold o açıklamasında DAEŞ ve İran'ın hem Türkiye hem İsrail için ortak tehdit olduğunu da vurgulamıştı. 
 
Türkiye-İsrail ilişkilerinin olumlu bir seyirde olduğuna dair bir başka haberde ise İsrailin Ankara Büyükelçiliği maslahatgüzarı Emira Oron'un Suriye meselesine dair Türk-İsrail işbirliği ile ilgili yaptığı açıklamalara dikkat çekildi. Oron; İsrail'in Türkiye'nin DAEŞ'e yönelik operasyonlarını kendini savunma hakkı olarak gördüğünü ve destek verdiklerini, ayrıca iki ülke arasında DAEŞ ile mücadelede askeri ortaklık kurabileceğini, bunun iki ülkenin menfaatine olacağını söylemişti.
 

İslami Analiz

Yorumlar