İsmail Haniye Mısır'a Tepki Gösterdi

Gazzeli balıkçı Feras Mikdat’ın şehit edilmesinden Mısır’ı sorumlu tutan İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, Mısır’a çağrıda bulunarak Gazze sınırına deniz suyunu pompalamaya son vermesini ve Rafah sınır kapısını açmasını istedi.  

Görüntülenme: 1034 Tarih: 08 Kasım 2015 13:53
İsmail Haniye Mısır'a Tepki Gösterdi

Mısır güçlerinin ateş açması sonucu şehit olan Gazzeli balıkçı Mikdat’ın taziyesi için dün (7 Kasım Cumartesi) akşam baba ocağına giden Hamas lideri Heniyye, balıkçıyı öldürmenin Filistin kanını önemsememe anlamına geldiğini belirterek, saldırının Filistin kara sularında meydana geldiğini söyledi.

Perşembe akşamı Rafah açıklarında avlanan Feras Mikdat (16) Mısır güçlerinin ateş açması sonucu şehit olmuştu.

Heniyye, taziyede yaptığı konuşmada “bu saldırı her türlü ahlaki değere, tarihe, iki toplum arasındaki kardeşliği karşı yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırının Filistin sınırları dahilinde olması olayın vehametini artırmaktadır. Yaptığımız araştırmaya göre balıkçı Mikdat belirlenen sınırı geçmemiş ve Filistin kara sularının dışına çıkmamıştır. Kuşatmaya tabi olan Gazzeli balıkçıların sınırı aştıklarını varsayalım. Bu durumda Mısırlı askerlerin elinde onları uyaracak başka imkânlar var. Mısır güçlerinin balıkçıların elinde silah olmadığını, sadece balık tutmak ve bu yolla ailelerini geçindirdiklerini istediklerini hesaba katarak hareket etmeleri gerekiyor” dedi.

Saldırı olayıyla ilgili Mısır’ın sorumluluk almasını isteyen Heniyye, Siyonist işgal rejimiyle savaştıkları bu süreçte Araplardan destek, yardım ve himaye beklediklerini ifade etti.

Heniyye yaptığı konuşmanın devamında Mısır’a sitem ederek şunları hatırlattı: “Bir taraftan gençlerimiz ve çocuklarımız işgalcinin eliyle şehit edilirken, diğer yandan da Mısırlıların eliyle öldürülmelerini bekleyemeyiz. Mısır’dan bize destek olmasını, Kudüs’ü, Batı Yaka’yı ve esirleri kurtaracak intifadayı korumasını bekliyoruz. Bizim acı çektiğimiz doğrudur. Ama buna rağmen işgalciye dönük olan pusulamızı asla değiştirmeyeceğiz. Korumasız vatandaşlara ateş açmayı bırakın. Sınıra su pompalamayı bırakın. Gördüğünüz gibi akıtılan deniz suyu nedeniyle sınırda devasa göçükler ve delikler meydana geldi. Mısır bunu yapmadan da güvenliğini koruyabilir. Tünelleri kapatsın, ama bunu yaparken Rafah kapısını açsın.”

Sıkıntıların bu şekilde devam etmesine seyirci kalamayacaklarını hatırlatan Heniyye, Rafah sınır kapısını kapatmanın, balıkçıları vurmanın, sınırı suya boğmanın, kardeşlik, tarih, coğrafya ve komşulukla ifade edilemeyecek tutumlar olduğunu kaydetti.

fiem

Yorumlar