İHH Gazze Temsilcisi Paltoday'e Konuştu

İHH Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya İspanya ve Güney Afrika mahkemeleri tarafından, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırı dolayısıyla başta İsrail Başbakanı Netanyahu olmak üzere İsrailli üst düzey yöneticiler hakkında alınan takip/yakalama kararının adil ve insaflı bir karar olduğunu, en hızlı şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.  

Görüntülenme: 1350 Tarih: 19 Kasım 2015 21:58
İHH Gazze Temsilcisi Paltoday'e Konuştu

Kaya, mahkeme tarafından yayımlanan kararın işgalin gerçek yüzünü ve Filistin halkı üzerinde işlediği suçları ortaya koyduğunu söyledi.

İspanya ve Güney Afrika mahkemeleri özellikle 5 İsrailli üst düzey yönetici hakkında ülkelerine deniz, hava ya da kara yoluyla girmeleri halinde tutuklama ve Türkiye’ye teslim etme kararı almışlardı.

Dün(Çarşamba) akşam Paltoday’e konuşan Mehmet Kaya “Söz konusu karar Avrupa’daki Yahudi merkezleriyle aramızda süren 3 yıllık bir mücadelenin ardından geldi. Bu karar Türkiye açısından büyük bir başarıdır” dedi.

Kaya “Biz 3 seneden beri İspanya ve Güney Afrika’da Müslüman olmayan çok sayıda kişiyle dayanışma halinde tutuklama kararının çıkması için uğraşıyorduk. Bugün istediğimizi elde ettik. En kısa zamanda uygulamaya geçmesini temenni ediyoruz” dedi.

Mahkeme sürecinin bu kadar uzaması karşısında ümitlerini asla kaybetmediklerini ifade eden Kaya “İşgalciler yıllardır dünyanın ve özellikle de BM’nin gözü önünde Filistin halkına zulmediyor olmasına rağmen herkes sessizliğini koruyordu. Bu karar bu anlamda ayrıca bir öneme sahip” dedi.

İşgal yönetiminin tüm dünyaya kendisini katil olarak değil de mazlum olarak tanıtmaya çalıştığını, bu sayede Yahudilerin dünya ekonomisini elinde tuttuğunu ifade eden Kaya, “Tüm dünya Gazze’de yaşananların farkında… Ancak İsrail’in korkusundan sembolik bazı kararlar almak zorunda kalıyorlar ve bu kararlar asla uygulanmıyor” dedi.

Mehmet Kaya, işgalci İsrail yönetiminin Avrupa ve Amerika’daki Yahudi merkezleri üzerinden bu kararı durdurmaya çalıştığını, aynı şekilde mahkeme sürecinde de mahkemeyi engellemek adına çaba sarf ettiğini, ancak başarısız olduğunu vurguladı.

Mehmet Kaya tüm dünyaya hitaben şunları söyledi: “Herkesi Filistin davasıyla, özellikle de Gazze’de olup bitenle ilgilenmeye çağıyoruz. Gazze halkının gece elektriği yok. Sınır kapısında engelleniyorlar. Özellikle de binlerce hasta ve öğrenci kapıların açılmasını bekliyor. Tüm dünyanın Gazze’deki ablukanın kaldırılması ve İsrail zulmünün son bulması için harekete geçmesi gerekiyor.”

Kaya, son olarak özelde Gazze olmak üzere tüm Filistinlilere hitaben şunları söyledi: “Bu kararın asıl hedefi Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılmasıdır. Bu Filistin halkının başarısıdır.” 

 

İSLAMİ ANALİZ

Yorumlar