Kudüs İntifadası Gasıp Rejim'in Ekonomisini Vurdu

Siyonist basın yayın organlarında yayınlanan araştırmalar işgal rejiminin güvenlik, siyasi, mali ve içtimai alanlarda derin etkiler yapan Kudüs İntifadası’nın zorunlu bir sonucu olarak ekonominin gördüğü zararın boyutunu ortaya koydu.  

Görüntülenme: 972 Tarih: 24 Kasım 2015 06:45
Kudüs İntifadası Gasıp Rejim'in Ekonomisini Vurdu

Uzmanlar intifadanın özellikle turizm sektörünü, ürünleri ve Tel Aviv’deki borsayı vurduğunu, bu zararın zamanla ticarete, lokantalara, kahvelere yansıdığını belirterek, daha önce tıklım tıklım olan bu mekânların şu anda boş kaldığını, buraları işletenlerin de müşteri azlığından şikâyet ettiklerini ifade ettiler.

 Batı Yaka’da başlayan ve giderek büyüyen halk direnişi nedeniyle Siyonist toplum sarsılırken, intifada böyle devam ederse ticaretin de tamamıyla durmasına neden olacak.

Siyonist işgal rejiminde yayınlanan ekonomi ağırlıklı yayın yapan The Marker gazetesi yazarlarından Dbert Mzarits “Şehir boş, ticarette ise düşüş” başlıklı makalesinde yaptığı değerlendirmede şunları söylüyor:

Büyük alışveriş merkezlerinde, iş yerlerinde, kahvehanelerde, lokantalarda gerileme sürerken, ürün satışlarında son günlerde %12,7 oranında bir azalma oldu. İntifadanın ilk başlarında bu oran %12 idi.

Kudüs yıkımın merkezi

Ekonomik olarak yıkıma uğrayan ve ciddi sarsıntı geçiren şehirlere örnek olarak Kudüs gösteriliyor. Son iki hafta içinde şehirde ürün satışlarında %13,4 oranında azalma olurken, son günlerde ise bu oran %21,5’e ulaştı. Bu oran bile ekonominin nasıl yıkıldığını gösteriyor.

Buna karşılık intifadanın başında Kudüs’te dışarıdan gelen çok sayıda insan bulunuyordu. Hatta 2000 kişiyi şehre getiren Uzay Konferansından sonra birçok insan burada kalmıştı. Ancak çatışmaların başlamasıyla bu insanların hepsi giderken, yerlerine yeni birileri de gelmedi. Kahvehane, lokanta ve kafelerde satışlar %30-70 oranında azaldı.

Bir başka raporda ise eski Maliye Bakanı Prof. Avi Ben Basset İsrail’in büyük bir ekonomik zararla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Basset yaptığı değerlendirmede, bu intifadanın ekonomik yıkımının ikinci intifadadan daha şiddetli olduğuna dikkat çekerek, şimdiki eylemlerin İsrail ekonomisinin ağır bir büyüme gösterdiği ve yatırımların azaldığı bir döneme denk gelmesinin zararı katladığını ifade etti.

Basset yaptığı değerlendirmede ayrıca şimdiki şiddet dalgasının önce güvenliği sarsacağını ardından yatırımcıların çalışmalarını aksatacağını, bunun ise İsrail’e fazlaca külfet getireceğini kaydetti.

 Basset devamla şunları paylaştı: Örnek verecek olursak ikinci intifadada İsrail’de yatırımlar %17 oranında azalmıştı. İkinci intifada daha geniş bir sahada sürmesine rağmen, bugün daha ciddi ve daha büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. 2014 yılında yatırımlar %4,5 oranında azalmıştı. 2015 yılının ilk ve ikinci çeyreğinde bu oran %8’e ulaştı. Bu yönüyle yeni intifada İsrail ekonomisi ve buradaki yatırımlar için öldürücü bir etkiye sahip.

Siyonist işgal rejiminde yayınlanan gazetelerden Makor Rishon, başlayan intifadanın ekonomik bedelinin 5 milyar Şikel olacağını, bundan en fazla etkilenen kesimin ise kuşkusuz son zamanlarda %50 oranında rezervasyonların iptal edildiği turizm olduğunu yazdı.

Ekonominin durgunlaşmasından endişe ediliyor

Gazete verdiği bilginin devamında intifadanın bu şekilde iki ay daha devam etmesi durumunda, İsrail’in 10,5 milyar Şikel daha kaybedeceğine dikkat çekerek, bunun sonucunda ekonominin durgunlaşacağını ifade etti.

Zararın nerelerden kaynaklandığına ışık tutan gazete, şimdiye kadar 4 milyar Şikel’in ordu ve emniyet birimlerine aktarıldığını, hükümetin ise vergilerden dolayı 1,5 milyar Şikel kaybettiğini hatırlattı.

Tabi bu zararlar şimdiye kadarki zararlardır. Şayet intifada daha da devam eder ve Gazze cephesi de açılırsa işgal rejiminin zararı daha da ağırlaşacaktır.

Diğer taraftan gıda kimliğiyle yapılan alışverişlerde %11 oranında bir azalma olmuştur. Bu da halkın dışarı çıkmadığını ve kimliklerle alış veriş yapmadığını gösteriyor.

İşgal rejiminde yayınlanan Globes gazetesi ise, şimdiki şiddet dalgasının etkisini ve zararını ölçmenin, onu etkisiz göstermenin ve görmezden gelmenin çok zor olduğunu belirtti. 

Gazeteye göre zararın gerçek boyutu intifada devam ederse ve dışarıda ekonomik boykot sürerse o zaman görülecektir.

 Gazete konuyla ilgili değerlendirmesini şöyle sürdürüyor: İsrail turizminin dünya televizyonlarına yansıyan görüntüler nedeniyle birinci kurban olacağı kesindir. Bunun anlamı şudur. İsrail’in ödeyeceği bir ekonomik bedel var ve ödeyecektir de.

fiem

Yorumlar