Ortadoğu’da yaşanan zulümlere dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Bu coğrafyanın küresel güçlerin çatışma alanı olmaktan çıkması lazım. Bu coğrafyayı küresel güçlerin çatışma alanı ilan ettikten sonra İsrail adındaki ülkeyi de bu çatışmanın bekçisi olarak bu topraklara dikmekten vazgeçilmesi lazım” diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (SESRIC) Şişli’de bir otelde düzenlediği, “Kudüs’ün Turizm Potansiyeli Çalıştayı”nda konuştu.
GÖRMEZ, PAPA’YA ÖNERİSİNİ ANLATTI
“Bugün bütün insanlığın bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı var” diyen Görmez, Papa’nın Türkiye ziyaretinde aralarında geçen konuşmayı anlattı. Görmez şöyle konuştu: “Ben Papa’ya ziyareti sırasında Müslümanlarla yeni bir ilişki geliştirmeyi düşünüyor musunuz dedim. Evet bizim dinler arası diyalog gibi bir çalışmamız var dedi. Eğer o başlık altında Müslümanlarla ilişki kurmayı düşünüyorsanız, geçmiş olsun dedim. Böyle bir ilişki kurulmaz. Bu kavram demode oldu. Kirlendi. Ve bugün farklı din mensupları arasındaki ilişkileri yeniden düzeltmek konusunda bu kavram doğru bir kavram değildir dedim. Sizin kanaatiniz nedir dedi. İnsanlığın yeni bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı var dedim. Bu merhamet sözleşmesinin imzalanacağı yer Kudüs’tür dedim. Gelin bütün din mensuplarını Kudüs’te toplayalım. Bir merhamet sözleşmesi metni üzerinde çalışalım. Bu sözleşme birlikte yaşamanın kriterlerini ortaya koysun. Bu kriterlere de biz Kudüs kriterleri adını verelim...”
COĞRAFYAMIZIN, KÜRESEL GÜÇLERİN ÇATIŞMA ALANI OLMAKTAN ÇIKMASI LAZIM
Sözü Ortadoğu’da yaşanan çatışmalara getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Bugün Ortadoğu’da yaşadığımız büyük acılar, sadece birkaç gün önce ortaya çıkan cinayet şebekelerinden kaynaklanmıyor. Bu coğrafyanın küresel güçlerin çatışma alanı olmaktan çıkması lazım. Bu coğrafyayı küresel güçlerin çatışma alanı ilan ettikten sonra İsrail adındaki ülkeyi de bu çatışmanın bekçisi olarak bu topraklara dikmekten vazgeçilmesi lazım” dedi.
“ALİMLERİN KUDÜS FETVASI SİYASİ”
Kudüs ziyaretine turizm sözünün yetersiz kalacağını söyleyen Görmez, bazı İslam alimlerinin Kudüs ziyaretinin caiz olmadığına ilişkin fetvalarını da eleştirdi. Görmez, “Ben şahsen Mescid-i Aksa’nın Umre ziyaretine dahil edilmesi kararını almadan önce, bu fetvadan dolayı bu ziyareti gerçekleştirmeyi ertelemiştim. İslam alimlerinin bütün bu fetvalarını masaya yatırdık. Her birinin dini dayanaklarını, hangi kaynağa dayanarak bu fetvayı verdiklerini dikkate alarak, inceleme imkânım oldu. Doğrusu bizim hem şahsen hem kurum olarak vardığımız netice, bu fetvanın dini değil, siyasi bir fetva olduğu yönündedir” diye konuştu.
“ZİYARET ETMEMEK TERK ETMEK OLUR”
Hem siyasi hem de dini açıdan bu fetvanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ettiğini sözlerine ekleyen Görmez, “Bunu bizzat bu fetvayı veren alimlerle de tartışarak söyledim. Kudüs’ü bugün ziyaret etmenin caiz olmadığını söyleyen alimler, sadece şunu ifade ediyorlar; ‘bu ziyaret yapıldığı zaman o zaman işgalcilerin meşrutiyeti tanınmış olur’. Biz işgalcilerin meşruiyetini reddetmek için bütün Müslümanlara Kudüs özgürlüğüne kavuşuncaya kadar Kudüs’ü Şerif’i ziyaret etmek caiz değildir’. Başka bir kısım alimlerse, kendimizi de hasbel kader onların arasında sayıyoruz. Biz de diyoruz ki, ‘Hayır bu bilakis Kudüs’ü işgalcilere terk etmek olur. Bu sadece Kudüs’ü değil. Bu Kudüs’ün murakıplarını da cezalandırmak olur. Bu Filistinlileri de cezalandırmak olur. Bu onları da yalnızlığa terk etmek olur” ifadelerini kullandı.
Milli Gazete