Gazze Zor Durumda

İsrail ve Mısır’ın karşılıklı abluka altına aldığı Gazze bir açık hava hapishanesine dönüştü.  

Görüntülenme: 1572 Tarih: 04 Aralık 2015 17:08
Gazze Zor Durumda

Dünya kamuoyunun tüm bu olan bitene bigâne kalması Gazze'deki insani durumun giderek daha ağır hale gelmesine sebep oldu. 

İsrail ve Mısır'ın uyguladığı bu abluka Gazze'nin gayrı safi yurtiçi hâsılasını %50'i oranında düşmesine yol açtı. 2014 yılında Gazze'deki işsizlik oranı %43 artarak, %70 ile dünyadaki en yüksek seviyeye ulaşırken gençler arasındaki işsizlik oranı %60'a ulaştı.

Gazze nüfusunun yaklaşık %80'i yaşamını uluslararası yardımlarla idame ettirmekte. Gelen yardımların büyük kısmını yiyecek yardımları oluşturmakta.

1.8 Milyon Filistinli Açık Hava Hapishanesinde

1.8 Milyon Gazzeli, Filistin'in işgal altındaki bölgelerine ve dış dünyaya özgür erişimleri engellendiği için Gazze'de hapsolmuş durumda. İsrail tarafından 1990'larda uygulanmaya başlayan hareket kısıtlamaları Haziran 2007'de arttırıldı. Bu durum Gazze'deki hayat şartlarını derinden etkileyip bölgenin ekonomik ve sosyal yapısını değiştirdi. Geçtiğimiz aylarda İsrailli yetkililer Filistinlilere verdikleri çıkış izinlerini arttırdı. Ancak bu izinler daha çok hastaları, iş adamlarını ve uluslararası kuruluşların çalışanları gibi küçük bir azınlığı içermekte. Gazzelilere uygulanan bu kısıtlamalar Mısır yetkililerinin Refah sınır kapısına getirdikleri kısıtlamalar ile daha da yoğunlaştı.

Giderek Artan Ekonomik Sıkıntılar

İsrail tarafından uzun süredir uygulanan kısıtlamalar Gazze ekonomisini olumsuz etkileyerek işsizliğin çok yüksek rakamlara ulaşmasına, yiyeceğe ulaşımın zorlaşmasına ve dolayısıyla Gazze'nin dış yardımlara bağımlı hale gelmesine sebep oldu. 

İsrail'in uyguladığı bu abluka Gazze'nin gayrı safi yurt içi hâsılasını %50'i oranında düşmesine sebep oldu. 2014 yılında Gazze'deki işsizlik oranı %43 artarak, %70 ile dünyadaki en yüksek seviyeye ulaşırken gençler arasındaki işsizlik oranı %60'a ulaştı.

Yaklaşık iki yıldan beri Gazze'deki memurlar maaşlarını düzenli bir şekilde alamıyor. Her iki ayda 300 dolar maaş alan Gazzeli memurlar, aldıkları bu para ile ancak bakkal masraflarını karşılayabiliyor. 
Gazze'de yaklaşık 40 bin memur bulunmakta. Normal işçi statüsünde bulunan inşaat ve benzeri işlerde çalışanların sayısı ise 250 bin kişiye ulaşmakta. 

%70'i işsiz olan Gazze halkının büyük çoğunluğu hayır kurumlarının dağıttığı yiyecekler ile geçimini idame ettiriyor. Bu durum halkın tabiatını bozmakla birlikte sosyal yapıyı da olumsuz etkiliyor.

İmar ve İnşaat Engeli 

Gazzelilerin sıkıntı yaşadığı bir diğer konu ise imar ve inşaat meseleleridir. Bu konudaki sıkıntılar 2009 savaşından beri devam ediyor. 2009 savaşında yıkılan evlerin dahi tümü imar edilmemiş olup üzerinden geçen bu kadar zaman zarfında iki tane daha savaş geçiren Gazze, imar konusunda Batılıların ve Haliç ülkelerinin vermiş oldukları vaatleri yerine getirmedikleri gibi inşaat malzemelerinin de Gazze'ye yeteri kadar sokulmasına izin verilmiyor. Şu an sadece Katar hükümetinin projeleri devam etmekte olup bunun dışında iskân ile alakalı hiçbir ülkenin çalışması bulunmuyor. 

İmar ve inşaat çalışmalarının sağlıklı bir şekilde devam ettirilmemesinden dolayı yaklaşık 20 bin kişi karavanlar ve derme çatma evlerde yaşıyor. 

Sağlık Hizmetlerine Erişim Sıkıntısı

Sağlık konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Hastanelerde ameliyat olabilmek için en erken 3 ay sonrasına vakit verilebiliyor. İstenilen ilaçlar temin edilemiyor, özellikle son zamanlarda artan kanser hastalığı için kullanılan ilaçlar bulunamıyor. Böbrek hastaları diyalize giremiyor ve haftada 3 kez diyalize girmesi gereken bir kişi haftada bir kez bile zor bu imkândan faydalanabiliyor. Sağlık Bakanlığı gereken hizmetleri vermekte zorlanmakta olup hastanelerin temizlik işlerini dahi hastanede yatan hastaların yapıyor. 

Elektrik ve Su Sıkıntısı

Elektrik ve su problemi Gazze halkının karşı karşıya kaldığı büyük problemlerden birisi elektrik sıkıntısıdır. Elektrik günde en iyi ihtimalle 8 saat verilmekte olup bundan en çok etkilenen kurum ise hastaneler ve su kuyularıdır.

timeturk

Yorumlar