Diriliş Saati Dergisi'nden Hükümete Çağrı

Sakarya merkezli yayın yapan Diriliş Saati Dergisi, Türkiye-İsrail görüşmelerine dair bir açıklama yaptı.  

Görüntülenme: 1344 Tarih: 21 Aralık 2015 04:27
Diriliş Saati Dergisi'nden Hükümete Çağrı

İşte o açıklama:  

2011'de askıya alınan Türkiye-İsrail ilişkilerinin onarılması için İsviçre'de mutabakata varıldığı ortaya çıktı.

'One minute' tartışmasının yaşandığı 2009'dan bu yana Filistin davasının hamiliği iddiasını iç politikada sürekli gündemleştiren Ak Parti Hükümeti, 2010'da yaşanan Mavi Marmara saldırısına müteakiben İsrail ile diplomatik düzeyde köprüleri atmış ve hamilik iddiasını perçinleyecek yeni zeminler bulmuştu.

O zamandan bu zamana, bizler Türkiye-İsrail ilişkilerinde reel düzlemde hiçbir değişikliğin olmadığına dikkat çekmiş; artan ticaret hacmine ve Hamas'ı silahlı direnişten vazgeçirmek için sahnelenen karmaşık oyunlara vurgu yapmıştık.

Zira bu süreçte resmi verilere göre daha önce 3 milyar dolar olan ticaret hacmi 5 milyar dolara yükselmiş, savunma alanındaki ihracatın bu rakama dâhil edilmediği iddiaları ise sıkça dillendirilmişti.

2011 öncesi Ortadoğu dörtlüsünün talepleri (İsrail'in tanınması, şiddetten vazgeçilmesi, eski anlaşmalara riayet edilmesi) Hamas'a kapalı kapılar ardında ve "tek taraflı arabuluculuklar" şeklinde dayatılırken, 2011 sonrası yeni bir "eksen" kurgusuyla daha karmaşık bir oyun vizyona girmiş, kurulan Türkiye-Körfez ekseni, Hamas'ı içine çekerek silahlı direnişten vazgeçmesini ve müzakere siyasetine ram olmasını amaçlamıştı.

Tüm bunlar olurken, kamuoyunda İsrail aleyhtarı bir profil çizilmiş ve Filistin konusunda geliştirilen perspektifin (1967 sınırları temelinde çift devletli çözüm- müzakere siyaseti) egemen siyasetin parametrelerine muhalif hiçbir içeriği barındırmadığı fark edilememişti.

***

Bugün ise varılan ön anlaşma ile birlikte İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolunda kritik bir eşiğin aşıldığından söz ediliyor.

Basına yansıyan haberlere göre, İsrail’in Mavi Marmara şehitlerinin ailelerine 20 Milyon dolar tazminat ödemesi karşılığında,

-Türkiye’nin İsrail askerlerine açtığı davadan vazgeçmesi,

-bunu TBMM ‘den kanun olarak geçirmesi,

-HAMAS’ın Türkiye’deki aktivitelerini sınırlandırması,

-HAMAS komutanlarından Salih El Aruri’nin sınır dışı edilmesi,

-geri çekilen büyükelçilerin karşılıklı olarak yeniden gönderilmesi,

-İsrail doğalgazının Türkiye’de kullanılması ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması öngörülüyor.

Şunu açıkça belirtmeliyiz ki; hür vicdanlarda karşılık bulması mümkün olmayan bu anlaşmanın bizim için şaşırtıcı bir yanı bulunmuyor.

Beş senedir İsrail ile ilişkilerinde yapısal bir değişime gitmeyen AK Parti Hükümeti'nin,  İslam ülkeleriyle yaşadığı sorunlardan kaynaklı dış politika açmazından sıyrılabilmek için İsrail'le yakınlaşma sağlaması ve ilişkileri yeniden diplomatik düzeye çekmesi bizim için hiç mi hiç sürpriz olmamıştır.

Ortadoğu coğrafyasında başta İran olmak üzere İslam ülkeleriyle ilişkilerinde etnik ve mezhebi mülahazalarla "sırf sorun" politikası güden hükümet, sıra İsrail'e gelince barışçıl söylemlere başvurmakta ve bunun bölgeye olumlu yansımalarından dem vurmaktadır.

Diriliş Saati Dergisi olarak; bölgede İsrail'in geleneksel müttefikleri olan Suud ve Katar dışında dostu kalmayan Türkiye'deki idarecilere çağrıda bulunarak, yaşadıkları açmazın çözümünü ABD ve İsrail liderliğindeki Batı Bloku'na yanaşmakta değil, ümmetçi bir hissiyatla İslam ülkeleriyle ittifakta aramaları gerektiğini hatırlatıyoruz.

SİYONİZMLE İLİŞKİLER MEŞRULAŞTIRILAMAZ!

YAŞASIN İSLAMİ VAHDET!

YAŞASIN ÖZGÜR KUDÜS!

Diriliş Saati Dergisi

 

İslamianaliz

Yorumlar